UZDAJU SE U NAROD

Kenijska oporba osudila izbornu 'lakrdiju', ali neće tražiti pravdu na sudu

11.08.2017 u 20:24

Bionic
Reading

Kenijska oporba je u petak skoro proglašenje pobjednika predsjedničkih izbora nazvala 'lakrdijom', rekavši da se uzda u 'narod' i da pravdu neće tražiti na sudu

'Ne razmišljamo o tome da idemo na sud. To smo imali u prošlosti. To nije opcija', rekao je James Orengo, čelnik koalicije oporbenog kandidata Raile Odinge.

'Svaki put kad bi nam ukrali izbore, kenijski narod se digao kako bi se promjene dogodile i kako bi Kenija bila bolja zemlja', dodao je Orengo.

Oporba zamjera izbornom povjerenstvu što od utorka čeka s proglašenjem pobjednika predsjedničkih izbora, a ne nalazi vremena da razmotri njezin zahtjev za provjeru rezultata i za pristup njegovim informatičkim serverima.

'Mislim da je sve to velika lakrdija i katastrofa', dodao je Orengo.

Predsjednik na odlasku Uhuru Kenyatta najvjerojatnije će biti ponovo izabran na još jedan petogodišnji mandat. No oporba već nekoliko dana upozorava na prijevaru velikih razmjera i tvrdi da je na izborima pobijedio njezin kandidat.

Odinga koji na izborima 2013. nije priznao Kenyattinu pobjedu u prvom krugu s oko 800.000 glasova prednosti, žalio se Vrhovnom sudu koji je na kraju potvrdio rezultat.

Potvrde li se očekivanja o Kenyattinoj pobjedi, postoji bojazan od prosvjeda Odinginih pristaša i mogućih nereda u zemlji.