PREDIZBORNI DEBAKL

Srušio se most koji su na zahtjev kenijskog predsjednika gradili Kinezi

30.06.2017 u 21:13

Bionic
Reading

U Keniji se početkom tjedna srušio most vrijedan deset milijuna dolara, a koji je na zahtjev predsjednika Uhura Kenyatte izgradila jedna kineska građevinska tvrtka

Kako javljaju agencije, u rušenju mosta ozlijeđeno je 27 radnika, a kenijska vlada zaustavila je gradnju i naredila hitnu istragu.

Most se srušio samo dva tjedna od posjeta kenijskog predsjednika gradilištu u okviru svoje kampanje prije općih izbora u kolovozu.

Kenyatta se, naime, ponovno kandidira za predsjednika, a fokus njegove predizborne kampanje temelji se na nizu infrastrukturnih projekata. Predsjednik je, inače, obećao izgraditi most u Busiju nakon što se u tom okrugu prevrnuo čamac koji je prevozio 11 osoba, koje su se utopile u prevrtanju.

Urušenje mosta loša je vijest i za kineske kompanije koje posluju u Africi budući da su te tvrtke optuživane za lošu kvalitetu izgradnje i niske sigurnosne standarde.

Primjerice, kineske građevinske tvrtke gradile su dionicu ceste u Zambiji koje je isprala kiša 2009. godine, dok je godinu dana kasnije u Angoli evakuirana bolnica kojoj je prijetilo urušavanje.

Urušeni most u Keniji gradila je tvrtka koja je podružnica kineskih državnih željeznica.

Tvrtka je nakon debakla priopćila da će most popraviti u najskorijem roku, ali da će njegov popravak stajati znatno više od dogovorene prvobitne cijene.