NORVEŽANI ODBILI

Kemijsko oružje iz Sirije uništavat će se u Albaniji?

31.10.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Zalihe sirijskog kemijskog oružja mogle bi biti uništene u Albaniji, a Norveška je odbila preuzeti taj zadatak na sebe, objavio je američki portal Global Security Newswire

Neke druge zemlje, poput Belgije i Francuske, također još uvijek nisu u potpunosti odbacile mogućnost da se prihvate posla uništavanja sirijskog kemijskog naoružanja. Naravno, Albanija nema sama mogućnosti obaviti taj posao, već bi joj SAD pružio pomoć u opremi. Moguće je i da se uništavanje obavi u više zemalja.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) priopćila je da je Sirija uništila sva prijavljena kemijska postrojenja, odnosno demontirala opremu u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava te ispunila prvi uvjet iz programa faznog razoružanja.

Zajednički tim OPCW-a i UN-a završio je inspekciju u Siriji, posjetivši 21 od 23 prijavljena objekta. Sporazumom se predviđa da Sirija do sredine 2014. uništi svoj arsenal kemijskog oružja, a obaveza Damaska bila je dostaviti plan uništenja tog oružja u skladu s američko-ruskim sporazumom dogovorenim prošlog mjeseca.