PRVI DAN SUĐENJA FRITZLU

'Kćer je tretirao poput svoje igračke'

16.03.2009 u 15:54

Bionic
Reading

U ponedjeljak je počelo suđenje austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu. Ovaj proces mediji nazivaju i 'suđenjem stoljeća'. Fritzla je tužiteljica optužila za silovanje, incest, prisilu i robovlasništvo. Monstruma se tereti i za ubojstvo. No taj zločin, kao ni robovlasništvo, Fritzl ne priznaje

Nakon što je jedanaest mjeseci proveo u pritvoru, Josef Fritzl u ponedjeljak se na Zemaljskom sudu u austrijskom gradu St. Pöltenu pojavio u pratnji šestorice policajaca, odjeven u sivi sako i tamno sive hlače. Lice je prekrivao plavim fasciklom, koji je spustio tek kada su novinari izašli iz sudnice. Sam početak suđenja bio je otvoren za javnost, no kasnije je stotinjak novinara, kojima je bio dopušten ulazak u sudnicu, moralo izaći van zbog iznošenja dokaznog materijala koji nije bio za javnost.

U uvodnoj riječi predsjednica suda Andrea Humer naglasila je da se 'ovdje sudi jednoj osobi, a ne gradu ili regiji'. Dodala je da optuženi Josef Fritzl ima pravo na 'korektan i fer postupak, a sud je 'obvezan na najstrožu objektivnost'.

Govoreći tihim glasom, priznao je krivnju za šest točaka optužnice, rekavši da se za silovanje smatra djelomično krivim, dok je odbio krivnju za ubojstvo Elizabethinog djeteta koje je umrlo odmah nakon poroda. Fritzl je sudu opisao svoje djetinjstvo te je za sve okrivio odnos svoje majke prema njemu. 'Moja majka me nije htjela. Imala je 42 godine kada me je rodila', rekao je Fritzl kako prenosi AFP. 'Ona jednostavno nije htjela dijete i tretirala me bez ikakva odgovornosti. Tukla me je', ispričao je austrijski monstrum tužiteljici i poroti.

U svome prvom obraćanju sudu tužiteljica Christiane Burkheiser rekla je da je Fritzl svoju kćer tretirao poput 'svoje igračke', piše BBC. 'Josef Fritzl odnosio se prema kćeri kao prema svojem vlasništvu, učinio ju je potpuno ovisnom', nastavila je tužiteljica. Burkheiser je opisala kako je Fritzl 29. kolovoza 1984. tada 18-godišnju kćer Elisabeth odvukao u podrum stavivši odjeću preko njezinog nosa i ustiju. Nakon toga ju je okovao lancem oko trbuha da ne može pobjeći te je silovao idućeg dana. 'To je bilo njegovo igralište. Ona je bila njegova igračka', rekla je Burkheiser.

Tužiteljica je poroti rekla neka zamisle kako je živjeti u podzemlju, u skladišnom prostoru veličine 11 četvornih metara, veličine jednake onoj porotničke klupe, 'bez tople vode, bez tuša, bez grijanja, i najgore od svega, bez danjeg svjetla'. Poroti je dala na uvid neke predmete iz podruma kako bi osjetili 'odvratni zadah'.
Burkheiser je upozorila porotu neka obrate pozornost na to da Fritzl u godinu dana u pritvoru nije pokazao znakove kajanja.

Dodala je da ju je ponekad silovao pred njihovom djecom. Opisala je i svoje dojmove nakon posjeta podrumskoj ćeliji u kojoj je Elizabeth provela 24 godine: 'Išla sam tamo dva puta i dolje je morbidna atmosfera. To je rupa, pljesnivo je i vlažno.'

Tužiteljica je Fritzla izravno optužila za smrt jednog od blizanaca rođenih 1996. godine. Kada je novorođenče imalo problema s disanjem, odbio je potražiti liječničku pomoć, unatoč molbama svoje kćeri i majke djeteta. 'To je ubojstvo iz nehata', rekla je tužiteljica obraćajući se poroti.

Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer rekao je da je njegov klijent 'ljudsko biće, a ne čudovište'. Apelirao je na članove porote da budu objektivni. Naglasio je da je Fritzl pokazao brigu za djecu jer je troje, od šestero djece, posvojio i maknuo iz zatočeništva. Dodao je da je Fritzl jedno od djece odveo u bolnicu.