juri dud

Kažnjen poznati ruski YouTuber: Ovog puta je kriv zbog propagiranja 'netradicionalnih seksualnih odnosa među mladima'

12.07.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Ruski novinar Juri Dud mora platiti 120.000 rubalja kazne jer je "propagirao" homoseksualne veze, odlučio je moskovski sud u utorak

Okružni sud u Lefortovu rekao je da je 35-godišnjak novčano kažnjen zbog "propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima".

Dud (35), nekadašnji sportski novinar, među najvećim je ruskim medijskim zvijezdama, a postao je poznat kroz oštre, politički obojene intervjue i dokumentarce postavljene na YouTubeu. Na toj platformi ima više od 10 milijuna pretplatnika.

Dud je u listopadu prošle godine kažnjen sa 100.000 rubalja zbog optužbi za "propagandu droge", nakon što je lobistička skupina naklonjena Kremlju zatražila rusko ministarstvo unutarnjih poslova da ga istraže. 

Rusko ministarstvo pravosuđa proglasilo ga je 15. travnja stranim agentom nakon što se javno usprotivio ruskom ratu u Ukrajini, opisavši ga "imperijalnom histerijom".

Odvjetnik za ljudska prava Pavel Čikov rekao je da se slučaj protiv Duda temelji na njegovom intervjuu s gej umjetnikom na YouTubeu iz 2021. godine, iako je Čikov napomenuo da intervju nije bio o homoseksualnosti.

Rusija je 2013. kriminalizirala "propagiranje" netradicionalne seksualne orijentacije djeci, što je dio šire konzervativne agende Kremlja.

Predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin pozvao je prošli tjedan na potpunu zabranu promicanja "netradicionalnih vrijednosti" u Rusiji.