SPORNI VLADIN PROJEKT

Kaznene prijave zbog Plomina 3

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 13:58
  • Objavljeno 13.05.2011 u 11:53
plomin

plomin

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/PIXSELL

Udruga Eko Kvarner zatražila je od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da se do daljnjega obustavi upravni postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju TE Plomin 3 sve dok se za to ne stvore svi zakonski uvjeti

'Ukoliko do toga ne dođe, smatrat ćemo da je ovaj sramotni postupak procjene utjecaja na okoliš jasan dokaz da Republika Hrvatska još uvijek ne ispunjava sve uvjete iz poglavlja 23 te ćemo poduzeti korake sukladno toj spoznaji', rekao je danas u Rijeci predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

Piršić se veseli novom Kaznenom zakonu koji je u pripremi te jasno definira i sankcionira kaznena djela protiv okoliša, a njegova je udruga spremna podignuti kaznene prijave protiv svih odgovornih sudionika te 'farse'.

'Neki pojedinci predugo rade štetu. Imamo više nego dovoljno elemenata da dobiju kaznene prijave', kazao je, a na novinarsko pitanje na koga konkretno misli, odgovara: 'Prvenstveno na Nenada Mikulića, predsjednika Povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš.'

Nakon što su od Ministarstva zatražili i dobili cjelovit zapisnik s prve sjednice Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš za TE Plomin 3 i sve primjedbe koje su u pisanom obliku nakon održane sjednice dali članovi Povjerenstva, u Udruzi Eko Kvarner smatraju da je studija katastrofalno napravljena, da je izuzetno manjkava i da joj je glavna svrha prikrivanjem negativnih utjecaja predloženog zahvata omogućiti realizaciju tog projekta sa sada već sasvim izvjesnim katastrofalnim utjecajem ne samo na okoliš, već i na zdravlje, pa i živote građana.

Piršić je naveo niz dokaza za tu 'očajnu' studiju. 'Projekcija utjecaja predložene termoelektrane u krugu od samo deset kilometara je floskula za osnovnoškolce. Svaki iole kvalitetniji program za modeliranje zraka jasno će pokazati i dokazati utjecaj barem do Senja', ističe.

Nadalje, tvrdi da na lokaciji kojom dominira TE Plomin zrak nije prve, već druge kategorije, i dok je tako, prema pozitivnim zakonskim propisima RH, u toj jedinici lokalne samouprave (općina Kršan) se ne mogu planirati nova postrojenja i novi objekti, potencijalni zagađivači zraka. To znači da HEP najprije mora sadašnji Plomin 1 i 2 staviti u fazu prve kategorije zraka, a onda se može razmatrati modernizacija postojećih blokova novim C blokom.

'Sporna je i kvota CO2 za RH te prostorno-planska dokumentacija Istarske županije koja ne dopušta takve projekte prema sadašnjem statusu. Sve je to jasno definirano Zakonom o zaštiti zraka', naglašava Piršić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi