FIKTIVNI UGOVORI

Kaznene prijave protiv odgovornih u Gradskim bazenima

15.11.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Varaždinska policija dovršila je kriminalističku istragu nad 44-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom javne ustanove Gradski bazeni, te je osumnjičila da je od početka 2007. do sredine lipnja 2011. propustila evidentirati, obračunati, prijaviti i platiti porezna davanja i doprinose prema fondovima, u iznosu od oko 1.606.000 kuna, čime je za navedeni iznos oštetila državni proračun

Zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju varaždinska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv Natalije Žetko, bivše ravnateljice Gradskih bazena, dok su za pomaganje u izvršenju tog djela prijavljene tri osobe. Usto, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, za isto kazneno djelo prijavljena je i javna ustanova.

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provedenog temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je donedavna ravnateljica od početka 2007. godine pa do sredine lipnja 2011. godine propustila evidentirati, obračunati, prijaviti i platiti porezna davanja i doprinose prema fondovima u iznosu od oko 1,6 milijuna. Za taj iznos navedeni oštetila je Državni proračun, i to uz pomoć fiktivnih ugovora o djelu koje su Gradski bazeni sklapali sa studentima za navodno pružanu ispomoć u obuci neplivača i sličnom. Zadržavši deset posto provizije, studenti su vraćali ostatak novca u prostorije Gradskih bazena, a zasad nije poznato gdje su ti iznosi (sve) završavali.

‘Ne znam za kaznenu prijavu i jedino što vam mogu reći je da nemam komentara', poručila nam je Žetko koja je na bolovanju nakon što je dala ostavku na mjesto ravnateljice, ali još nije premještena na drugo radno mjesto.

U izvršenju navedenog kaznenog djela, kako sumnja policija, bivšoj ravnateljici su pomagali pribavljanjem fiktivnih ugovora troje zaposlenika javne ustanove starosti 40, 36 i 28 godina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je Željko Čengić, direktor restorana koji djeluje u sklopu Gradskih bazena, od 1. siječnja do 30. lipnja 2007. godine propustio evidentirati, obračunati, prijaviti i platiti porezna davanja i obvezatne doprinose prema fondovima u iznosu od oko 102.500 kuna, pa je i protiv njega podnijeta kaznena prijava za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, kao i protiv trgovačkog društva.

'Ne znam o čemu se radi, zatečen sam i iznenađen. I to je za mene šok. Akteri su krali, a mene se tereti da sam to počinio. Toga nema nigdje, samo u Hrvatskoj. Ja vam lopov nisam. Što se tiče kaznene prijave, mene ni policija ni državno odvjetništvo nisu o tome izvijestili. To mi je prvi glas. Angažirat ću odvjetnika', poručio nam je Čengić.