PROTUZAKONITO?

Kaznena prijava zbog isticanja zastave EU-a

18.04.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Udruga 'Volim Hrvatsku' danas je kazneno prijavila državnom odvjetništvu nepoznatnog počinitelja, odnosno nalogodavca za isticanje zastave EU-a na državnim i javnim mjestima, jer smatraju da nije riječ o službenom simbolu Republike Hrvatske te da je postavljanje zastave EU-a suprotno zakonu o grbu, zastavi i himni te zastavi i lenti hrvatskog predsjednika.

Povod kaznenoj prijavi je uhićenje člana udruge Dubravka Krčmareka zbog skidanja zastave EU-a u prošlu subotu za vrijeme prosvjeda protiv presude hrvatskim generalima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

'Sumnjamo da je nalogodavac u vladi, odnosno da je riječ o bivšem predsjedniku vlade Ivi Sanaderu, te nam nije jasno zašto sadašnja vlada nije poduzela ništa za njihovo skidanje', izjavio je danas novinarima ispred sjedišta DORH-a predsjednik udruge 'Volim Hrvatsku' Roko Šikić.

Kaznenom prijavom traže da se EU-ove zastave skinu sa svih službenih zgrada i javnih mjesta, a da se odgovorna osoba novčano kazni. Također traže da se sve uhićene osobe zbog skidanja zastave EU-a puste na slobodu i pritiv njih obustavi kazneni i prekršajni postupak te isplati odšteta.

Roko Šikić je pitao zašto nova vlada nije dala nalog za skidanje zastava EU-a. 'Često se pitam kad će parlamentarne stranke napokon priznati da vode pogrešnu politiku odricanja od suvereniteta, a sigurana sam da će im naše veliko 'ne' na referendumu u tome pomoći', rekao je Šikić.