PRAVOBRANITELJICA VS. MINISTAR

Kaznena djela nad djetetom moraju se prijaviti!

27.03.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Reagirajući na najavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će se iz Kaznenog zakona povući odredba o obveznosti prijavljivanja kaznenih djela počinjenih nad djetetom, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić najavljuje da će Ministarstvu uputiti primjedbe, piše Večernji list

Podsjetimo, Miljenić je za Večernji list rekao da će se odredba o ukidanju ispovjedne tajne u Kaznenom zakonu koji na snagu stupa početkom 2013. potpuno povući te će se i u ostalim slučajevima preispitati reguliranje povjerljivog odnosa između liječnika, svećenika, odvjetnika i njegovog klijenta.

'Ispovijed će i dalje biti stroga tajna, a sve informacije koje je čuo u ispovjedaonici, svećenik mora zadržati isključivo za sebe. Iznimke neće biti ni ako svećenik na ovaj način sazna za bilo koji oblik seksualnog delikta nad djecom', kazao je za Miljenić dodajući da je ispovjedna tajna zajamčena ugovorima Hrvatske i Svete Stolice.

Mila Jelavić upozorava da slično kao i Konvencije o pravima djeteta, i Konvencija o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja od države zahtijeva mjere kako bi potaknula svaku osobu koja zna ili sumnja da je dijete izloženo seksualnom iskorištavanju ili zlostavljanju da to prijavi nadležnim tijelima.

Obiteljski zakon to jasno razrađuje namećući obvezu prijavljivanja svakog oblika nasilja nad djetetom.

'Ne jednom svjedočili smo velikoj zabrinutosti da će se prijavom seksualnih zlostavljača djece 'uništiti njihova karijera', 'okaljati čast', stigmatizirati uglednog građanina ili ugroziti pravila profesionalnog ili drugog staleža, uz ignoriranje činjenice da seksualno zlostavljanje uništava dijete, tj. ostavlja teške i dalekosežne posljedice po njegov razvoj i da seksualni zlostavljači ponavljaju zlostavljanja i šire krug žrtava', rekla je Mila Jelavić za Večernji list, dodajući da Kazneni zakon treba zadržati odredbu o obveznosti prijavljivanja kaznenih djela počinjenih nad djetetom.

'Založit ćemo se da se osigura da se kazneni progon za ova kaznena djela može poduzeti kroz dovoljno dugi vremenski period i nakon što je dijete žrtva postalo punoljetno, kako bi se omogućilo učinkovito pokretanje postupka sukladno zahtjevima Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (čl. 33.). Riječ je o vrlo teškim kaznenim djelima te ih svakako treba staviti u kategoriju kaznenih djela koja ne zastarijevaju', poručila je pravobraniteljica.