SPREMA SE NOVI ZAKON

Kazna ne samo prostitutkama već i korisnicima usluga

trgovina ljudima prostitucija trafficking

trgovina ljudima prostitucija trafficking

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vlada Zorana Milanovića odlučila je ubuduće prekršajno kažnjavati i korisnike usluga prostitucije, jednako kao i osobe koje te usluge pružaju. Trenutno je u Hrvatskoj, osim za prostituciju koja se kazneno goni, ako je, primjerice riječ, o organiziranoj, prisilnoj ili maloljetničkoj, prekršajni zakon teretio samo one koji pružaju usluge, dok su se korisnici izvlačili nekažnjeno

Prema novom prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jednaka kazna sada prijeti i onima koji pružaju ili koriste seksualne usluge za novca. Ako zakon prođe na današnjoj sjednici Vlade i ako ga potvrdi Sabor i korisnici i pružatelji seksualnih usluga ubuduće će se kažnjavati novčanom kaznom od četiri do deset tisuća kuna.

U novom prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je i kazna za seks na javnom mjestu od tri do pet tisuća kuna a za vršenje nužde na javnom mjestu kazna je od 500 do dvije tisuće kuna. Ako na javnom mjestu pokažete svoje spolne organe kazna je od dvije do četiri tisuće kuna predviđena je zatvor od 20 dana. Ako pak vrijeđate policijskog dužnosnika prijeti vam kazna do 15 tisuća kuna i zatvor do 60 dana. Za vrijeđanje lokalnih tijela ili službenika kazna je od tri do pet tisuća kuna i zatvor do 30 dana. Predviđena kazna za prosjačenje je od tisuću do tri tisuće kuna dok jer do sada predviđena kazna bila od 200 do 800 kuna. Organizatorima prosjačenja prijeti kazna od pet do deset tisuća kuna.


Nova Vlada nije se rigoroznijim kaznama obrušila samo na prostituciju nego i na ostale prekršaje protiv javnog reda i mira. Najveće kazne za prekršaje dosad su bile do 350 maraka, odnosno oko 1.400 kuna, a sada su u rasponu od 500 kuna do 15 tisuća kuna.

Kazna za udaranje ili tjelesni napad na drugu osobu na javnom mjestu manja je primjerice od one za prostituciju i previđa se u rasponu od tri do šest tisuća kuna. Nasilnicima prijeti i manja kazna zatvora nego prostitutkama i njihovim klijentima jer će oni u zatvor do najviše 40 dana. No, ako se takvo djelo tjelesnog napada počini u grupi, odnosno ako ga počini troje ili više ljudi zajedno, ili ako je napadač maskiran prijeti mu dvostruka kazna, piše Novi list

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi