izbile demonstracije

Kazahstan: Prosvjednici upali u ured gradonačelnika Almatija

05.01.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Prosvjednici su u srijedu upali u ured gradonačelnika Almatija, najvećeg kazahstanskog grada, nakon što su izbile demonstracije zbog rasta cijena energenata

Policija je šok bombama i suzavcem pokušala rastjerati nekoliko tisuća prosvjednika, od kojih su neki bili naoružani palicama i štitovima oduzetima snagama sigurnosti.

Policija nije uspjela spriječiti prosvjednike da uđu u gradsku upravu, prenosi agencija France Presse.

Više od 200 ljudi pritvoreno je na prosvjedima koji su se proširili tom srednjoazijskom državom nakon Nove godine zbog rasta cijene ukapljenog naftnog plina, goriva koje se često koristi u automobilima na zapadu države, objavila je policija u srijedu ujutro.

Tisuće prosvjednika izašlo je na ulice najvećeg grada Almatija i u zapadnoj provinciji Mangistau, tvrdeći da je rast cijene nepravedan ako se uzmu u obzir ogromne rezerve nafte i plina na kazahstanskom teritoriju.

Svjedoci su u srijedu poslijepodne u Almatiju vidjeli kako policija odbacuje svoje oznake i opremu te se pridružuje prosvjednicima.

Ovi prosvjedi dosad su najveća prijetnja režimu koji je uspostavio Nursultan Nazarbajev, bivši komunistički sekretar koji je 1991., nakon stjecanja neovisnosti, postao predsjednik te bivše sovjetske republike.

Nazarbajev, po kojemu se danas zove prijestolnica Nursultan, odstupio je 2019. i za nasljednika odredio Kasima-Džomarta Tokajeva, današnjeg predsjednika.

Tokajev je ranije u srijedu proglasio izvanredno stanje u Almatiju i okolnoj provinciji, a potom i u Nursultanu, prenosi Reuters.

Nazarbajev i dalje kontrolira državu kao čelnik sigurnosnog vijeća i kroz titulu „čelnika nacije“, ustavom određene uloge koja mu daje ovlasti u donošenju politika, ali i imunitet od progona.