NAKON ISTANBILSKE NA REDU JE...

Katolički aktivisti kreću u sakupljanje potpisa za još jedan referendum i to u isto vrijeme

19.04.2018 u 21:09

Bionic
Reading

Poznati katolički aktivist Krešimir Miletić na svom je profilu na Facebooku objavio da će građanska inicijativa 'Narod odlučuje' organizirati prikupljanje potpisa od 13. do 27. svibnja za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava te je pozvao volontere da se prijave i pomognu ovoj akciji

U postu, koji je objavljen i na stranici 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' na Facebooku, navodi se da je promjena izbornog sustava ključna za povećanje odgovornosti zastupnika prema biračima, a ne šefovima stranaka. Ratifikacija Istanbulske konvencije, kaže se, posljedica je neodgovornosti saborskih zastupnika prema biračima koji su ih izabrali.

U letku koji se može pronaći na Facebooku, a koji je svojevrstan poziv građanima da se priključe ovoj inicijativi, citira se prvi članak Ustava Republike Hrvatske koji glasi: 'U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu.'

Miletić je predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac i blizak je i s drugim glavnim protagonistima prokatoličke civilne scene, poput Johna Vice Batarela, u čijoj je udruzi Vigilare svojedobno bio član, i Željke Markić, u čijoj je stranci Projekt domovina bio na izbornoj listi na izborima 2015. godine.

Željke Markić, čelnica U ime obitelji, već je jednom predvodila prikupljanje potpisa za promjenu Izbornog zakona i za dlaku nije uspjela. Udruga U ime obitelji je u drugoj polovici 2014. prikupila je potpise više od 380 tisuća birača za referendum o promjeni Izbornog zakona, a bilo je potrebno sakupiti nešto više od njih 404 tisuće.

Markić je bila aktivno uključena u borbu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a tijekom bunta se najavljivalo da će se u slučaju da Konvencija bude ratificirana krenuti s prikupljanjem potpisa kako bi je se opozvalo na referendumu.

No većina ustavnih stručnjaka odmah je pokopala takvu ideju jer se o međunarodnim ugovorima ne može odlučivati na referendumu, predviđajući da bi je Ustavni sud oborio, pa su aktivisti, čini se, fokus svoga djelovanja odlučili ponovno usmjeriti na promjene Izbornog zakona.

>> Sprema nam se referendum o Istanbulskoj, ustavni stručnjak: To je vratolomija, pucanj u prazno!

Iako je Markić načelno podržavala ideju o referendumu za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije, za taj plan je više zagrijana ekipa okupljena oko stranke Hrast Ladislava Ilčića, s kojom struja Željke Markić, iako se nominalno zalažu za iste ciljeve, nema dobre odnose. Već se ranije spekuliralo da Markić toj inicijativi neće dati logističku pomoć jer ima drugih planova.

‘U korijenu ratifikacije Istanbulske konvencije je nepoštovanje volje birača’, izjava je Željke Markić koja se upravo vrti na Facebooku kao plaćeni oglas, a koja otkriva njene planove.