dan očeva

U ime obitelji: 'Muškarce, muževe i očeve se danas pokušava marginalizirati'

19.03.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji u utorak je, na Dan očeva, čestitala taj Dan svim muškarcima koji „svoje vrijeme i ljubav ulažu u neumornu brigu, zaštitu i odgoj svojih kćeri i sinova“

„Uloga oca, pokazuju psihološke studije, pozitivno utječe na gotovo sve aspekte razvoja djeteta, pa će tako dijete angažiranog oca u pravilu postići višu razinu društvenosti, samokontrole i samopouzdanja“, navodi ta Udruga.

Naglašava i kako uloga oca u društvu nije i nikada ne smije biti shvaćana manje važnom od uloge majke budući da se „jedino sinergijom očinske i majčinske ljubavi i brige djeca mogu oblikovati kao cjelovite osobe“.

U ime obitelji upozorava i kako svjedočimo vremenu u kojem se uloga oca u obitelji i njegov nenadoknadivi značaj u odgoju djece nastoje prikazati marginalnima i sporednima.

„Svjedočimo vremenu u kojem se muškarce, muževe i očeve, često poistovjećuje s najgorima među njima. (…) u kojem se javno propagiraju ideje koje muškarce sustavno nastoje isključiti iz procesa donošenja odluka o važnim pitanjima djetetova života, razvoja i odgoja“, navodi Udruga.

„Svjedočeći vremenu u kojem se očinska briga, ljubav i odgovornost nedovoljno valoriziraju, a djetetova potreba i za ocem i za majkom umanjuje, udruga U ime obitelji čestita svim požrtvovnim, prisutnim i angažiranim očevima na svoj ljubavi i brizi koju svakoga dana pružaju svojim obiteljima“, poručuju iz te udruge.

Dan očeva u svijetu se najčešće slavi u lipnju, u Hrvatskoj se obilježava uz blagdan svetog Josipa, koji je i zaštitnik Hrvatske.