kritično izvješće

Katolička crkva u Španjolskoj: 200.000 žrtava pedokriminala

27.10.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španjolskoj, pokazuje procjena koju je u petak objavilo neovisno istražno povjerenstvo o pedokriminalu u Katoličkoj Crkv

Izvješće ne navodi točan broj, ali sadrži anketu koja je na zahtjev tog povjerenstva provedena među više od 8.000 ljudi, a pokazuje da je 0,6 posto odraslih Španjolaca (gotovo 39 milijuna ljudi) reklo da su ih svećenici spolno zlostavljali dok su bili malodobni.

Uz to, nešto manji broj Španjolaca (0,53 posto) rekao je da su ih kao djecu spolno zlostavljali laici koji su radili u vjerskim ustanovama.

Ove su procjene sadržane u izvješću što ga je u petak pučki pravobranitelj Angel Gabilondo predao Kongresu španjolskih zastupnika nakon završetka rada neovisnog povjerenstva, prvog takvog osnovanog u zemlji kako bi se utvrdili razmjeri pedokriminala u Crkvi.

Izvješće je kritično prema ponašanju Katoličke Crkve, čija je reakcija na slučajeve pedokriminala, navodi se, bila "nedovoljna".

Među mjerama ponuđenim u izvješću je i osnutak državnog fonda za isplatu odštete žrtvama.

Gabilondo je na konferenciji za novinare rekao da se slučajevi zlostavljanja odnose uglavnom na razdoblje "od 1970. do danas".

Španjolska, zemlja s jakom katoličkom tradicijom, dosad nije provodila neovisnu istragu o toj pošasti za razliku od Francuske, Njemačke, Irske i Sjedinjenih Država.

Istražno povjerenstvo se u svom radu oslanjalo na pravne i psihološke stručnjake te na iskaze samih žrtava.