POZVAN NA SUD

Katalonski delegat u Hrvatskoj odbacuje španjolsku optužnicu kao 'politički progon'

24.04.2021 u 16:08

Bionic
Reading

Katalonski delegat u Hrvatskoj Erick Hauck u subotu je odbacio optužnicu podignutu u Španjolskoj zbog nezakonitog korištenja javnog novca, prozvavši to političkim progonom zbog pokreta o neovisnosti Katalonije.

Hauck je u Španjolskoj pozvan na sud 29. lipnja, izvijestio je u petak tamošnji sud zadužen za kontrolu upravljanja javnim novcem.

Uz Haucka je za nezakonito trošenje novca španjolskih poreznih obveznika u inozemstvu optuženo ukupno 36 katalonskih dužnosnika, među njima i bivši katalonski premijer Carles Puigdemont te bivši potpredsjednik Oriol Junqueras, organizatori zabranjenog referenduma o neovisnosti 2017. godine.

„Dobro je poznato da španjolska država gradi javno mišljenje protiv katalonskog neovisnog pokreta, zbog naših političkih ideja, a ne zbog naših postupaka kao javnih službenika“, stoji u odgovoru Haucka na medijske napise.

Poručio je kako je Delegacija Vlade Katalonije za jugoistočnu Europu „navikla na javni nadzor i transparentnost“ te će svim katalonskim građanima pokazati da nije bilo nikakvih prekršaja.

Hauck, delegat koji djeluje u desetak zemalja jugoistoka Europe, istaknuo je kako je "pogrešan obrazac pokušaj rješavanja legitimnog političkog sukoba u medijima, policijskim postajama i sudovima" umjesto za pregovaračkim stolom.

Hauck navodi kako se slučaj odnosi na istrage kojima se dokazuje da je katalonski referendum iz 2017. financiran javnim sredstvima, za što „nije pronađen dokaz“ te je dio cilja „potiskivanja volje većine Katalonaca da odluče o svojoj političkoj budućnosti“.

Delegat dodaje kako je u Kataloniji više od tri tisuće onih koji se procesuiraju na sudovima „zbog svog političkog uvjerenja“.

„Još nisam vidio sažetak ovog slučaja, ali mogu vas uvjeriti da ne može biti navoda o zlouporabi 171.000 eura javnih sredstava ili netransparentnosti pri zapošljavanju osoblja, jer je Delegacija u Hrvatskoj postojala samo tri mjeseca tijekom 2017. godine“, ističe Hauck i zaključuje kako je riječ o „samo još jednoj situaciji protiv katalonskog pokreta“ te da se „represija nastavlja i raste svaki dan“.