ZABRANA USTAVNOG SUDA

Katalonci grabe dalje prema neovisnosti

26.03.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednik Katalonije Artur Mas u srijedu je rekao da se u toj španjolskoj regiji koja je predvidjela održavanje referenduma o neovisnosti unatoč tomu što je Ustavni sud odbio proglasiti njezinu suverenost, politički proces nastavlja i ide svojim tijekom

'Politički proces u Kataloniji se nastavlja', rekao je Mas pred članovima regionalnog parlamenta dodavši da će za svaku zamku s kojom će susresti na tom putu pronaći rješenje kako bi se ona izbjegla i prevladala.

Mas je također kazao kako je 'takva odluka manje ili više očekivana'. 'Ne može se postići sporazum s nekim tko ne želi sporazum. Jedino oko čega se vlada želi složiti je to da ništa ne poduzima', kazao je.

Za predsjednika Katalonije 'ta regija je pred velikim demokratskim izazovom, a na to treba odgovoriti na politički način, a ne odlukom ustavnoga suda'.

U utorak je ustavni sud djelomično poništio deklaraciju o suverenosti koju je katalonski parlament izglasao u siječnju 2013. Sud je donio odluku prema kojoj referendum o otcjepljenju nije u skladu sa zakonom te da regije unutar Španjolske ne mogu jednostrano raspisivati plebiscit o samoopredjeljenju.

Prema rezultatima posljednjih anketa 59,6 posto stanovnika Katalonije želi neovisnost od Španjolske te da regija postane nova europska država.