POBJEDA ZAJAMČENA

Kasparovu se ukazali Zoran Plenković i Andrej Milanović

06.09.2016 u 14:54

Bionic
Reading

Svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov neočekivano je uzdigao Hrvatsku na pijedestal putem društvenih mreža, ovog puta ne zbog njenih prirodnih ljepota, nego zbog čelnika dviju vodećih političkih opcija na predstojećim parlamentarnim izborima. Hrvatski državljanin Kasparov, naime, živi u SAD-u, gdje je u jeku tamošnje kampanje za predsjedničke izbore 'bombardiran' Donaldom Trumpom i Hillary Clinton, pa mu se učinilo da se Hrvatska sa svojim Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem prometnula i u politički raj na zemlji

Nemalo medijske pažnje u Hrvatskoj izazvao je Kasparov podužom objavom o hrvatskim parlamentarnim izborima na Facebooku. Velemajstor s njujorškom adresom otkriva da je veći dio ljeta proveo upravo u Hrvatskoj, u kojoj se osjeća kao doma. Uostalom, otkako je postao hrvatski državljanin, ovdašnja politika postala mu je još važnija.

Imao je zadovoljstvo, piše, upoznati i 'bivšeg premijera' Zorana Milanovića i 'parlamentarca' Andreja Plenkovića, pa može reći da je 'Hrvatska blagoslovljena veoma teškim izborom'. Nabraja potom Kasparov da su obojica 'mladi, impresivni i poštovani, obrazovani, inteligentni', osim toga poligloti, proeuropski orijentirani političari koji žele pokrenuti Hrvatsku prema dinamičnoj budućnosti, a tu su i ambiciozne obrazovne i ekonomske platforme.

Sve to, ako je pitati Kasparova, odlikuje Plenkovića i Milanovića. Hrvatski birači nemaju, dakle, razloga za brigu - njihovo je da zaokruže ili SDP ili HDZ te čekaju da im jedan od ta dva 'konobara', poput jastoga na pladnju, servira svijetlu budućnost. Nije važno tko će biti u smjeni, dokle god se spremno odazivaju na 'Plenkoviću!' ili 'Milanoviću!'. 


Podsjetimo, Kasparov piše da njegova obitelj mnogo duguje Zoranu Milanoviću jer im je udijelio državljanstvo kada im je to bilo najpotrebnije. Stoga velemajstor priznaje da u svojoj, kako je naziva, 'analizi' - Plenkovića spominje ravno jednom, i to kao golog 'parlamentarca', bez pridjeva 'europski' - ne može biti posve objektivan. 'No s obzirom da se čini da ćemo moja supruga Dasha i ja razlomiti obiteljski glas, ionako nećemo imati utjecaj na izbore!', tumači Kasparov, slobodno potom procjenjujući da se hrvatska budućnost čini veoma svijetlom s ponuđenim dvjema opcijama.

Što ga je uopće potaknulo da se oglasi po ovom pitanju? Naravno, američki predsjednički izbori jer su birači osuđeni na težak izbor s Donaldom Trumpom Hillary Clinton pa je većina njih 'protiv', ne 'za' - razlika je samo u tome koga više mrze.

'Demokracija je dobra samo onoliko koliko su dobri kandidati koje proizvodi. Prema tom mjerilu, hrvatska demokracija izgleda daleko zdravijom od američke. Oba kandidata imaju pozitivnu agendu za budućnost i žele najbolje za svoju zemlju - ne samo za sebe ili za nekakav skriveni interes - pa tko god pobijedio na izborima, Hrvatska je već sada pobjednik', zaključuje Kasparov.