'PORAŽAVAJUĆE PONAŠANJE'

Pogledajte praznu sabornicu na raspravi o djeci s invaliditetom

13.06.2015 u 15:36

  • +7

Sabornica prazna za vrijeme rasprave o djeci s invaliditetom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" ocijenila je neprihvatljivim i poražavajućim što 90 posto saborskih zastupnika u petak nije nazočilo saborskoj raspravi o Izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2014.

U ime više od pet tisuća članova osuđujemo ponašanje gotovo 90 posto saborskih zastupnika koji se nisu udostojili pojaviti na raspravi čak niti kao znak poštovanja prema instituciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, čime su još jednom dokazali kako ne čuju ni nas ni naše probleme, navodi Inicijativa u priopćenju.

Izrazili su uvjerenje da svaki prosječni građanin ima više svijesti o najslabijima među nama no što je imaju oni koji o nama odlučuju.

Također navodi kako su se u saborskoj raspravi, u kontekstu osoba s invaliditetom pojavile fraze kao "karitativni sustav", nemogućnosti, teška stanja, nefunkcionalnost i slično, što je još jedan pokazatelj potpunog nerazumijevanja tematike i činjenice da se osobe s invaliditetom čini socijalnim slučajevima i najslabijim članovima društva puno više no što to one zapravo jesu.


Sve je to iz razloga kako bi se opravdala nesposobnost sustava da prati zahtjeve koji su potrebni za kvalitetan život osoba s invaliditetom i djece s teškoćama, smatraju u Inicijativi.

Rasprava je jasnije nego ikada ukazala na potrebu konačnog uspostavljanja međuresornih dijaloga, ali i međustranačkog konsenzusa u planiranju svih zakona koji su bitni za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, navodi Inicijativa u priopćenju poručujući da se s poteškoćama mogu nositi, ali s nepravdom ne.