CRTE RAZGRANIČENJA

Karte koje otkrivaju kako je 'podijeljena' Ukrajina

25.02.2014 u 07:51

Bionic
Reading

U najdramatičnijem vikendu koji je zadesio Ukrajinu od početka prosvjeda na glavnom trgu u Kijevu, zemlja je ostala s nizom neodgovorenih pitanja. Jedna od tema koja se redovito provlačila kroz višemjesečne prosvjede jest ona o podjelama u zemlji na zapadni i istočni, rusofilski dio

Tu je prije svega pitanje vodstva zemlje koje je privremeno prebačeno na predsjednika parlamenta Oleksandra Turčinova, a koje ima trajati do izvanrednih izbora, zakazanih 25. svibnja. Nadalje, tu su pitanje lokacije i statusa sada već bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča te povratka Julije Timošenko na slobodu.

No uz politička pitanja, jedna od tema koja se redovito provlačila kroz višemjesečne prosvjede jest ona o podjelama u zemlji na zapadni i istočni, rusofilski dio. Na zapadu zemlje podrška prosvjedima bila je puno veća i glasnija nego na istoku zemlje, no službeno, podjela zemlje nije scenarij kojeg priželjkuju ni Rusija ni zapadne sile. Na Krimu, gdje se nalazi i pomorska baza ruske vojske i gdje dominira ruski jezik, lokalni službenici zatražili su odcjepljenje regije, prenosi Le Monde. Dovode u pitanje legitimitet odluka donesenih u parlamentu u Kijevu i tvrde da su 'nacionalni integritet i sigurnost ugroženi'.

Kako karta pokazuje, istok zemlje je jasno rusofilski, a u cjelini, oko 70 posto populacije govori službenim ukrajinskim jezikom.

Janukovič je tijesno izborio pobjedu na izborima 2010. pred Julijom Timošenko. Potporu je najviše imao upravo u istočnim predjelima dok je zapadni dio većinski glasao za Timošenko.