CIJELI NIZ AFERA

Karlovački SDP traži ostavku gradonačelnika Jelića

21.02.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su supružnici Hermina i Ivan Benić financijskim malverzacijama karlovački Mjesni odbor Gradac oštetili za 1,5 milijuna kuna i sebi priskrbili toliki iznos, gradski SDP danas je zatražio ostavku gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) i pročelnika jednog njegovog ureda te referenta, ističući da samo isključenje osumnjičenih iz HDZ-a nije dovoljno.

‘Sve sliči na Fimi mediju i netko mora odgovarati za to. Samo isključiti Beniće iz HDZ-a nije dovoljno, pa čak ni ako završe u zatvoru’, poručila je tajnica karlovačkog SDP-a i potpredsjednica Gradskoga vijeća Marina Novaković Matanić na konferenciji za novinare.

U ime te gradske stranačke organizacije zatražila je ostavku gradonačelnika Jelića, pročelnika upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika Ivana Udžbinca te Željka Šafara, referenta za gradske četvrti i mjesne odbore, koje smatra odgovornim za najnoviji slučaj financijskih malverzacija u gradu, odnosno Mjesnom odboru Gradac.

Podsjetila je na Jelićevu izjavu na predizbornom skupu u Gradcu iz svibnja 2012., kada je rekao kako se u tom mjesnom odboru ‘osjeća kao doma’ te HDZ-ovo članstvo u Gradcu pohvalio riječima ‘tu se svaka kuna dvostruko oplodi’.

‘Nije li Jelić već tada znao za malverzacije Benićevih’, rekla je Novaković Matanić, napominjući da su Hermina, kao voditeljica računovodstva u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić te članica Mjesnog odbora i tamošnjeg DVD-a, i Ivan Benić, kao predsjednik te dvije mjesne ustanove, jučer ispitani u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje da su pronevjerili oko 1,5 milijuna kuna. Oboje su nedavno isključeni iz HDZ-a.

Ocijenila je kako bi gradonačelnik Jelić ostavku trebao dati i jer se ‘iz dana u dan s novim aferama u javnosti obnavlja loša slika grada Karlovca’, zbog čega se, smatra, bilo koji novi investitor teško može odlučiti za ulaganja u gradu.

‘Posao političke stranke je da na politički način vrši pritisak na gradsku upravu i politička tijela da svoj posao rade odgovorno i da za propuste odgovaraju, te nije dovoljno da Hermina i Ivan Benić koji su, iako supružnici, bili predsjednik i blagajnica Mjesnog odbora, jedini odgovaraju za aferu koja jako liči na Fimi mediju’, rekla je Novaković Matanić.

Napomenula je kako SDP u tom Mjesnom odboru nema svoje vijećnike te stoga nije imao uvid u tamošnja zbivanja, ali i podsjetila kako karlovački SDP već tri godine od gradske uprave traži podatke o poslovanju Mjesnog odbora Gradac i Gradske četvrti Rakovac.

‘Tri godine inzistiram na reviziji poslovanja u Gradcu i Rakovcu, ali odgovora nije bilo. Pitali smo zato Ministarstvo uprave tko je odgovoran za eventualne nepravilnosti i dobili smo odgovor da je za rad mjesne uprave odgovoran gradonačelnik’, kazala je Novaković Matanić.

DORH je jučer objavio kako Herminu Benić sumnjiči da je od lipnja 2009. do kraja 2012. kao voditeljica računovodstva u gradskoj ustanovi više puta s računa te ustanove prebacila iznos od 1,472.600 kuna na svoj tekući i žiro račun, koji je potom prebacivala na račune Mjesnog odbora i DVD-a.

Riječ je o karlovačkoj Gradskoj knjižnici gdje je Hermina bila voditeljica računovodstva te Mjesnom odboru Gradac i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gradac, gdje je Ivan Benić radio i bio na funkcijama te u više navrata potpisivao virmane za plaćanje, omogućivši supruzi podizanje novca koji je, tvrde u tužiteljstvu, zadržala za sebe.