stanje pod nadzorom

Karin: Svrab među splitskim učenicima nije izvanredna situacija

01.02.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin danas je i službeno potvrdila pojavu svraba među učenicima jedne splitske osnovne škole, no, istaknula je, "to nije izvanredna situacija jer je sve pod kontrolom"

Rekla je da se svrab javlja u kolektivima gdje je više ljudi jer je tu mnogo kontakata preko odjeće ili direktnih, a među djecom je veća mogućnost prijenosa.

Kako je istaknula, svrab nije bolest koja izaziva neke veće simptome osim svrbeža.

"To je praktički alergijska reakcija na prisutnu grinju i jedino postoji opasnost da dijete svrbeći se razvije superinfekciju. Za sada imamo laboratorijsku potvrdu bolesti kod jednog djeteta, dok su ostali dobili terapije na temelju kliničke slike, jučer troje, danas sedam", rekla je Karin.

Ocijenila je da je stanje pod nadzorom, da bolest prolazi bez komplikacija te da neće biti većeg širenja jer će sve brzo zaustaviti.

Istaknula je da epidemiolozi prate i kontroliraju situaciju u školi te je poručila roditeljima da se jave liječniku ako vide da im se dijete češe po nadlakticama, nogama, bedrima, podlakticama ili donjem dijelu stražnjice, a uz to imaju crvenkasti osip.