UPLAKANI MUHAMED

Karikaturist kroz suze objasnio naslovnicu Charlie Hebdoa

14.01.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Jedan od karikaturista Charlie Hebdoa, Luz, koji je nacrtao karikaturu za naslovnicu novog broja francuskog satiričnog lista čija je redakcija brutalno napadnuta prije tjedan dana, jučer je u Parizu na press konferenciji kroz suze objasnio kako je nastala dotična naslovnica

Vidno potreseni Luz, koji je jedva govorio na press konferenciji, pri čemu se nekoliko puta potpuno 'raspao', pojasnio je kako mu je došla inspiracija za karikaturu koja prikazuje Muhameda kako sa suzama u očima drži natpis 'Je suis Charlie', odnosno 'Ja sam Charlie'. Iznad Muhamedova lika Luz je napisao 'Sve je oprošteno'.

'Pokušao sam prizvati sve talente ovog lista, sve one koji više nisu s nama, sve one koji su još uvijek ovdje i rekao sam sam sebi: Moramo nacrtati nešto što će nas nasmijati, a ne nešto što proizlazi iz emotivnog naboja čije smo svi žrtve', rekao je Luz pa dodao kako su njega i njegove kolege mnogi opisivali kao 'bijele vitezove' s jedne, odnosno 'provokatore' s druge strane, dok su oni 'prije svega karikaturisti koji crtaju ljude, baš poput djece'.

Luz progovorio o naslovnici Charlie Hebdoa


'I teroristi su nekad bili djeca, i oni su crtali poput nas, poput sve djece, ali onda su jednog dana možda izgubili svoj smisao za humor, svoju dječju dušu koja omogućava da se svijet pogleda s distance. Jer upravo to je Charlie - mogućnost da se svijet pogleda s distance. I tako sam crtao govoreći sam sebi: 'Ja sam Charlie.' To je bila moja ideja, ali to nije bilo dovoljno. Jedina preostala ideja bila je da nacrtam Muhameda koji nosi natpis 'Ja sam Charlie'. Tada sam ga pogledao, a on je plakao. Iznad toga sam potom napisao 'Sve je oprošteno', nakon čega sam i ja zaplakao. Tada smo znali da imamo novu naslovnicu', ispričao je Luz drhtavim glasom.

'Ovo nije naslovnica koju je svijet očekivao od nas, ovo je naša naslovnica. Ovo nije naslovnica koju su teroristi očekivali od nas, jer na njoj nema terorista, nego samo čovjek koji plače: Muhamed. Žao mi je što smo ga opet nacrtali, ali Muhamed kojeg smo nacrtali Muhamed je koji prije svega plače', zaključio je Luz.