DILEMA RIJEŠENA

Karijera ili dijete? U njemačkoj tvrtki može oboje

  • Autor: Tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 17.03.2013 10:45
  • Objavljeno 17.03.2013 u 10:45
Obitelj i karijera poslovna žena i dijete

Obitelj i karijera poslovna žena i dijete

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Mnogim je roditeljima u Njemačkoj teško spojiti obiteljski život i karijeru. Često moraju odustati od punog radnog vremena. Neka se poduzeća tu pokazuju fleksibilnim i dokazuju da se ovaj problem može riješiti, piše Deutsche Welle

Tko želi napredovati u karijeri, mora se na posao baciti svim snagama. Prekovremeni sati ostavljaju dobar dojam, a boravak u inozemstvu obično znatno povećava izglede za napredovanje unutar tvrtke. Nezgodno je što se ovakve stvari nude baš u vrijeme kad zaposlenici razmišljaju o ustanovljavanju obitelji. Ambiciozne se žene često nalaze pred dilemom djeca ili karijera. I one koji kod kuće njeguju bolesnu osobu muči slična dilema, piše Deutsche Welle

Desetljećima su ambiciozni zaposlenici koji su željeli napredovati u karijeri, sa svojim životnim partnerima morali dogovarati strategiju. Tek postupno tvrtke uviđaju da fleksibilnijim modelima radnog vremena mogu privući kvalitetnu radnu snagu. A to je stanje od kojega koristi imaju obje strane.

Atraktivno za obje strane

Tako na primjerRobert Bosch d.o.o. svojim radnicima nudi mogućnost da se u procesu napredovanja u karijeri za šefovske položaje, kao pozitivan korak na tom putu, umjesto za boravak u inozemstvu odluče za prekid rada na neko vrijeme kako bi bili sa svojom obitelji. Ova tvrtka, između ostalog, proizvodi opremu za automobile i ima više od 302.000 zaposlenih. Tvrtka je razvila više od 100 modela mogućnosti skraćenog radnog vremena.

Rad od kuće, rad na daljinu, ili pola radnog vremena samo su neke od mogućnosti kojima se zaposlenicima želi olakšati organizaciju obiteljskog života, a u tvrtku privući kvalitetnu radnu snagu. Pri tomu se u obzir uzimaju i regionalne razlike: 'U Francuskoj na primjer srijedom ne rade jaslice za djecu. To znači da smo tamo razvili model koji u obzir uzima činjenicu da zaposlenici srijedom ne mogu raditi', kaže jedan od čelnika tvrtke.

U međuvremenu svaki četvrti vodeći kadar u Boschu radi samo dio radnog vremena, a više od 50 posto onih koji su uzeli porodiljni odmor su očevi. Od toga nemaju koristi samo zaposlenici, već i poduzeće, smatra voditeljica Središnjeg ureda za razvoj zaposlenika Heidi Stock. 'Radi se o tomu da ukoliko poduzeće pokaže razumijevanje za potrebe zaposlenih, isto takvo razumijevanje će dobiti zauzvrat i od njih.'

Predizborna tema

No da bi se u njemačkim poduzećima razvila prijateljska atmosfera u odnosu na obiteljske potrebe zaposlenih, neki upozoravaju da bi trebalo donijeti odgovarajuće zakone, a ne samo se pouzdavati u dobru volju pojedinih tvrtki. Tako bi se stvorili zakonski temelji da zaposleni mogu suodlučivati u organiziranju modela rada na pola radnog vremena ili sličnih mjera. Osim toga, mogućnost pola radnog vremena, koju nakon poroda koriste mnoge žene, trebala bi se lako vratiti na puno radno vrijeme ako to žena želi, jer inače prelazak na manji broj radnih sati može značiti i klopku iz koje se više ne može izvući. 'Trenutačno zaposleni nemaju pravo tražiti da ih se vrati na puno radno vrijeme i to je u praksi veliki problem', kaže Miriam Hoheisel iz Njemačke udruge samohranih majki i očeva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezina ministrica za obitelj Kristina Schröder u utorak (12.3.) su se stoga sastale sa stručnjacima iz ovog područja kako bi pokušale riješiti probleme zaposlenih roditelja. Poznavatelji političkih prilika najavljuju da će tema 'povezivanje obiteljskog života i posla' biti jedna od najvažnijih tema sljedećih saveznih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!