AFERA SMS

Karamarko USKOK-u pojasnio kako je upoznao informatičara Vargu

18.12.2018 u 19:28

Bionic
Reading

Bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, dao je 18. prosinca svoj iskaz USKOK-u vezano uz aferu SMS. Odgovorio je na pitanja kada i zašto je upoznao informatičara Franju Vargu, kojega se sumnjiči za falsificiranje SMS poruka za pojedince unutar HDZ-a, ali i za potrebe obrane Ivice Todorića i Zdravka Mamića

Tomislav Karamarko u USKOK je došao oko 16.30 sati, a pozvan je kao svjedok u slučaju Franje Varge koji ga je spomenuo u svome iskazu. Nakon ispitivanja oko 18.30 sati u razgovoru za RTL nekadašnji čelnik HDZ-a ponovio je ono što je spominjao u dosadašnjim medijskim istupima; da je Vargu upoznao nakon svoje ostavke, s namjerom da surađuju na razotkrivanju navodne izborne prevare.

Na pitanje tko ga je upoznao s Franjom Vargom, Karamarko je odgovorio: 'Dva prijatelja početkom 2017. Oni nisu iz politike'.

'Slučaj se treba što prije raščistiti kako bi se vidjelo što se tu događalo. Ja ga poznajem od 2017. kada više nisam bio na funkcijama predsjednika stranke i potpredsjednika Vlade, nakon moje ostavke. Najavio mi se i tražio je da se upozna sa mnom jer da ima informacije o krađi izbora 2015. Naravno da me to interesira, kao što bi to trebalo interesirati i USKOK. Mislim da je krađa tih izbora ono što bi trebalo akcentirati u toj priči', rekao je.

Na pitanje je li ga potom angažirao, Karamarko je negativno odgovorio.

'Postoji jedan elaborat za Grad Zagreb o toj krađi izbora 2015. Mislio sam da mi može rekonstruirati i napraviti sličan elaborat za čitavu Hrvatsku. Međutim, nije. U međuvremenu je stalno bila potrebna ta financijska pomoć, no ne velika, sitna. Čovjek je očito u materijalnim problemima, tako da sam reagirao na to', rekao je bivši šef HDZ-a dodajući da Vargi nije ništa platio.

O tome je li ikad s Brkićem razgovarao o Vargi izjavio je da nije.

Franju Vargu USKOK sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je sudio Mamiću i ostalima, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu. Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine Borg.

Osječki Županijski sud u srijedu bi trebao odlučiti hoće li Vargu i Curića u nastavku istrage pustiti da se brane sa slobode ili im produljiti istražni zatvor