VIDEOVEZA

Karamarko u utorak svjedoči u slučaju Perković?

15.02.2016 u 22:34

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko trebao bi u utorak svjedočiti pred sudom u Muenchenu u slučaju Perković. Prema informacijama Hine, Karamarko bi trebao svjedočiti videovezom iz Zagreba, poput Vladimira Šeksa, bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je tijekom svjedočenja 19. siječnja opovrgao da ima ikakve veze s otmicom bivšeg djelatnika SDS-a Ivana Lasića 1992., jednog od glavnih svjedoka u procesu protiv bivših djelatnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Odgovarajući na pitanje predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera o tome je li upućen u akciju iz 1992. kada je bivši hrvatski emigrantski političar, sada također jedan od glavnih svjedoka u ovom procesu, Bože Vukušić Ivana Lasića odveo iz Mostara u Hrvatsku radi ispitivanja u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića, Vladimir Šeks je kazao da nije znao da je Lasić otet i doveden u Hrvatsku.

Šeks je reagirao na tvrdnje bivšeg visokog dužnosnika Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića koji je tijekom svog svjedočenja pred sudom u Muenchenu u svibnju prošle godine indirektno optužio Šeksa da je bio djelatnik Udbe te je na pitanje o tome zašto ga tada nije ispitao Vladimir Šeks, koji je obnašao dužnost glavnog tužitelja RH, odgovorio kako je zaključeno da 'ne bi bilo dobro da udbaš ispituje udbaša'.

Tijekom nedavnog boravka u Berlinu, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je kako se Hrvatska još nije suočila sa svojom prošlošću, a da se to dogodilo, Perkoviću se ne bi sada sudilo u Njemačkoj već u Hrvatskoj. 'Nama u Hrvatskoj nije pošlo za rukom suočiti se s našom prošlošću. Da smo imali takav proces, danas bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj', rekao je Kovač.

Tomislav Karamarko bio je, između ostalog, načelnik PU zagrebačke, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, ravnatelj Protuobavještajne agencije i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Suđenje produljeno s dodatnih 15 ročišta

Sudsko vijeće u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena produljilo je ovo suđenje za dodatnih 15 ročišta s predviđenim završetkom procesa 2. kolovoza ove godine.

Sudsko vijeća pod predsjedanjem suca Daustera donijelo je odluku o produljenju procesa, s tim da bi posljednja dva ročišta trebala bi biti održana 1. i 2. kolovoza. Do sada je kao posljednje ročište bio predviđen 15. svibnja.

Sudsko vijeće je već nekoliko puta dosad produljivalo suđenje koje je počelo 17. listopada 2014. i trebalo biti okončano sredinom travnja 2015.

Dosadašnji proces suđenja između ostalog karakteriziran je čestim nepojavljivanjem svjedoka i ulaženjem novih spisa u proces što je iziskivalo dugotrajne postupke prevođenja i vrednovanja, što je opet utjecalo na produljenje postupka.