POVRATAK OTPISANIH

Karamarko: Očekujem pobjedu i na lokalnim izborima

14.04.2013 u 20:45

  • +20

Stožer HDZ-a

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic

Bionic
Reading

Uz skandiranje 'Pobjeda, pobjeda' i 'Tomo, Tomo', praćeno pjesmom klape Cambi 'Do pobjede', predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko iza ponoći se pridružio stranačkim drugovima i proglasio pobjedu na izborima za Europski parlament te im poručio kako očekuje pobjedu i na lokalnim izborima. U HDZ-u se slavlje nastavilo uz tamburaše i pune stolove, a orilo se 'Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati'

Tomislav Karamarko je ustvrdio kako se HDZ istrgnuo iz 'ponora parlamentarnog poraza' i da ih je do pobjede dovela politika 'kriminal van iz HDZ-a, a poštenje i domoljublje natrag u HDZ'.

Na ostvarenom rezultatu zahvalio se svim stranačkim aktivistima, posebno ženama i mladeži, a iznenadio je čestitkom svim pobjednicima na izborima za Europski parlament - ne samo s liste HDZ-a, nego i s liste SDP-HNS-HSU i Hrvatskim laburistima.

'Svoju smo katarzu prošli, red je sad na drugima. Moram čestitati svima koji su pobijedili i postali europarlamentarcima. Svi idemo zajedno čvrsto i s ljubavlju u borbu za Hrvatsku u Europskom parlamentu', rekao je Karamarko.

Poručio je i da HDZ sigurno 'ide dalje'.

'Uskoro su lokalni izbori, pripremat ćemo se – žao mi je što je izlaznost bila mala, ali ne želim za to nikoga kriviti u ovom svečanom trenutku. Trebalo je ljude motivirati i nadam se da ćemo ih motivirati za lokalne izbore. Očekujem pobjedu na lokalnim izborima', zaključio je Karamarko.

'Nije u šoldima sve'

Oko 23 sata HDZ-ovci su počeli skandirati 'Pobjeda, pobjeda!', dok je u pozadini sviralo 'Nije u šoldima sve'. U trenutku kada su pročitani prvi neslužbeni rezultati prema kojima pobjeđuju na izborima, HDZ-om se prolomio gromoglasan uzvik oduševljenja. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko stigao je u ponoć.

Gordan Jandroković
rekao je da im je pred izbore bilo prognozirano 19 posto, a dobivaju 32, te se mogu smatrati apsolutnim pobjednicima izbora.

'HDZ je zadovoljan. HDZ se vraća. HDZ je ponovno snažan. Ovo je poruka Kukuriku koaliciji od građana da razmisli kako radi', rekao je Jandroković.

Kazao je kako su Kukuriku koaliciji građani možda poslali i poruku da žele prijevremene izbore. Jandroković je istaknuo kako je ovo dodatni vjetar u leđa HDZ-u za lokalne izbore. U međuvremenu u HDZ-u su zasvirali tamburaši i slavlje je trajalo uz pjesme 'Kroacijo, iz duše te ljubim' i 'Otvor ženo kapiju'

Davor Ivo Stier suzdržan je bio što se tiče osvajanja sedmog mandata.

'Stalno smo govorili da ćemo osvojiti pet i da idemo na šest. To smo i ostvarili, a sad očekujemo konačnu pobjedu HDZ-a', rekao nam je Stier.

Što se tiče Ruže Tomašić, koja je dobila najviše preferencijalnih glasova, Stier kaže da je to očekivano jer su HDZ-ovci dijelili glasove, a ona ima svoju stranačku infrastrukturu.

Nakon zatvaranja birališta u izbornim stožerima užarili su se telefoni s informacijama s terena. Podaci koji su stizali podigli su optimizam kod HDZ-ovaca, a osobito vijest da su pobijedili u Špičkovini. Prema njihovim navodima, veliku pobjedu ostvarili su i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Uoči prvih rezultata, Gordan Jandroković izjavio je da će sigurno biti egal s SDP-om i da će osvojiti šest mandata, a čak je spomenuo i sedmi mandat. Prema njihovu proračunu, laburisti ne bi trebali osvojiti mandat u Europskom parlamentu, a za HDZ je osvajanje šest mandata - pobjeda.

Jandroković je naveo da su ostvarili iznimno dobre rezultate u Zagrebu, a posebno u dalmatinskim gradovima - Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Splitu.

Šuica po Josipoviću

Nositeljica liste Dubravka Šuica potvrdila nam je dobre rezultate u Dubrovniku, a posebno je istaknula Korčulu u kojoj HDZ inače nema velikih uspjeha.

Andrej Plenković pohvalio nam se da je dobio SMS od Pjerina Bebića s Hvara da HDZ i tamo pobjeđuje.

Plenković smatra da je SDP u potpunosti promašio taktiku kad je raspisivao izbore, a uvjeren je kako su birači prepoznali HDZ-ove poruke i vjerodostojnost te da su vladajućima jasno rekli da su nezadovoljni načinom na koji se upravlja Hrvatskom.

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Margareta Mađerić nije skrivala oduševljenje i pobjedu na euroizborima smatra zaletom za lokalne izbore.

'Ima mjesta u Zagrebu u kojima HDZ u posljednjih 13 godina nije pobijedio, poput Gupčeve zvijezde, podsljemenske zone i Starog Trnja. Više ništa neće biti kao prije i ovi rezultati pokazuju što sam govorila cijelo vrijeme - izbori su jedina valjana anketa. To znači i da ja sigurno ulazim u drugi krug na izborima za gradonačelnicu', izjavila je Mađerić.


HDZ-ov Davor Ivo Stier optužio je vlast za da je kriva za loš odaziv birača jer nije spojila europske izbore s lokalnima.

'Izgubili smo mogućnost da tako na prvim izborima pošaljemo snažnu poruku i damo veći legitimitet našim zastupnicima. To je veliki propust i odgovornost je na onima koji su raspisali izbore', kazao je Stier.

HDZ smatra da ima pet sigurnih, a vjeruje u šest osvojenih mandata jer 'ankete svugdje u Europi daju malo manje desnom centru nego što zaista dobiju na izborima'.

Karamarkov pobjednički govor