ANTIFAŠISTI UPOZORAVAJU

Karamarko napada osnove Povelje Ujedinjenih naroda

28.09.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske odlučilo je obavijestiti i svjetsku javnost o napadima na izvorišne osnove Ustava RH u sklopu dugogodišnjih nasrtaja na antifašiste i Narodnooslobodilačku borbu, koja je u temeljima suvremene Republike Hrvatske

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista na sjednici održanoj 15. rujna 2011. u Zagrebu u povodu istupa ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, donijelo je u srijedu 28. rujna sljedeće zaključke:

1. Dugotrajnim i u posljednje vrijeme sve češćim napadima na antifašizam i Narodnooslobodilačku borbu, bez koje ne bi bilo suvremene Republike Hrvatske, revidira se povijesna istina o antifašizmu kao trajnoj slobodarskoj vrijednosti i opredjeljenju te nanosi šteta interesima Republike Hrvatske na njezinu putu prema Europskoj uniji.

2. Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko u izbornoj se godini svojim izjavama priključio napadima na antifašističku borbu, njezine sudionike i njezina vrhovnog komandanta J. B. Tita.

3. Ministar Karamarko predlaže da se namjesto izraza 'antifašizam' u Ustav RH unese izraz 'antitotalitarizam', čime bi se poništile ustavne izvorišne osnove, koje za 'uspostavu temelja državne suverenosti' Republike Hrvatske utvrđuju 'odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske'.

4. Upornim zahtjevima za uklanjanjem antifašizma, odnosno ZAVNOH-a iz Ustava RH, ministar Karamarko napada i osnove Povelje Ujedinjenih naroda, koja se izričito temelji na tekovinama antifašizma.

5. Ministar Karamarko nasrće i na samu Deklaraciju o antifašizmu koju je donio Hrvatski sabor te suprotno točki 8. Deklaracije, pokušava izjednačavati ustaški i narodnooslobodilački pokret.

6. Ministar Karamarko proziva borce Narodnooslobodilačkog rata i bez ikakvih dokaza optužuje ih za neistražene zločine, prijeteći se čak i njihovoj djeci i potomcima.

7. Zabrinjava to što na te antiustavne objede ministra Karamarka Vlada RH šuti, iako on time kompromitira i samu Vladu.

8. Tražimo da se Vlada RH decidirano izjasni podržava li izjave ministra Karamarka ili mu svojom šutnjom daje potporu.

9. Ciljevi i tekovine Domovinskog rata pripadaju tradiciji hrvatskoga antifašizma što upućuje na prirodnu suradnju antifašističkih udruga iz NOB-a s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

10. Pozivamo sve građanke i građane Republike Hrvatske da se odlučno odupru svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka, povijesnog revizionizma Narodnooslobodilačke borbe i odricanja tekovina antifašističke borbe.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik SABA Ratko Maričić, opetovano se osuđuju svi zločine počinjeni u vrijeme Drugog svjetskog rata, bez obzira na to tko ih počinio te se pozivaju nadležna tijela da utvrde istinu, temeljem propisane procedure i uz puno poštivanje međunarodnih kriterija.