JEDNA LISTA

Karamarko, Brkić, Sanader i Ževrnja dogovorili mir u splitskom HDZ-u

10.05.2016 u 20:47

Bionic
Reading

Serijal HDZ-ovih izbornih skupština na terenu nastavljen je u utorak poslijepodne u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su delegati birali vodstvo županijskog odbora stranke. Nikakve drame nije bilo jer je u ponudi bio samo jedan šalabahter s jednim kandidatom i jednom listom, premda je do posljednjeg trenutka postojala mogućnost da dođe do okršaja potpredsjednika Sabora Ante Sanadera i župana Zlatka Ževrnje

Prvi je važio kao favorit Tomislava Karamarka, a drugi Milijana Brkića, no stvar je riješena nedavnim sastankom njih četvorice u Zagrebu. Odlučeno je da Sanader ostaje šef lokalnog HDZ-a, a Ževrnja će biti njihov kandidat za novi mandat na čelu Županije. Stoga se za današnju izbornu skupštinu nije ni kandidirao.

Ante Sanader je na koncu dobio glasove svih 293 delegata.

Tek nakon današnjih izbora u Splitu odlučit će se kako će se njih dvojica uspinjati u stranačkoj hijerarhiji. U procesu pretkandidatura, naime, Sanader je objavio namjeru ući u utrku za mjesto potpredsjednika HDZ-a, a Ževrnja ima ambiciju ući u predsjedništvo stranke u sklopu dalmatinske kvote.

Sam Ante Sanader za tportal nije direktno komentirao sastanak u osam očiju na kojemu je riješen mogući problem već je tek općenito kazao da u stranci 'imaju na stotine sličnih sastanaka'.

'Znam da je vama novinarima dosadno, ali u županijskom HDZ-u stanje je jako dobro: vlada mir u kući i sve je redovno', kazao nam je Sanader.

Nakon ponovljenog izbora zahvalio je svim prisutnim delegatima i pozvao na jedinstvo. 'Prijavio sam se jedini. Svatko se imao pravo kandidirati, to je kao u nogometu, ako momčad igra dobro i pobjeđuje stalno, zašto mijenjati? Da sam gubio, povukao bih se. Kad ekipa gubi, trener mora otići', kazao je prisutnim novinarima dodavši da njegova organizacija funkcionira kao švicarski sat - iako bi neki željeli da izgleda kao švicarski sir.

'Zlatko Ževrnja ima moju osobnu i potporu cijele organizacije jer on to radi odlično. Kao što sam rekao i prije, kad je momčad dobra guraš naprijed u Europsku ligu', dodao je.

Župan Zlatko Ževrnja nije bio dostupan za komentar, ali je preko svojih najbližih suradnika poručio da je za predsjednika županijskog HDZ-a predložen samo jedan kandidat kojega on, dakako, apsolutno podržava.