SLUŽBENI BRANITELJ

Karadžiću nastavak suđenja u ožujku 2010!

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2009 16:34
  • Objavljeno 05.11.2009 u 16:18
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Haški sud (ICTY) u četvrtak je odlučio da se bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću dodijeli branitelj po službenoj dužnosti i nastavak suđenja zakazao je za 1. ožujka 2010. kako bi se novoimenovani branitelj pripremio za suđenje

ZAGREB/DEN HAAG - Tu je odluku Sud donio nakon što je Karadžić protekloga tjedna odbio pojaviti se na početku suđenja tvrdeći da nije imao dovoljno vremena da se pripremi za postupak. Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH.

Sud je naložio Tajništvu Haaškog suda da odredi branitelja.

Obrazlažući odluku o nametanju branitelja po službenoj dužnosti u interesu pravde, Sudsko vijeće utvrdilo je da je optuženi Karadžić u značajnoj mjeri i ustrajno opstruirao ekspeditivno vođenje sudskog postupka odbijanjem da mu prisustvuje do trenutka kada bi sam procijenio da je spreman.

'Ponašanje optuženog zapravo je dovelo do zastoja u suđenju što je očigledno bio njegov cilj', stoji u obrazloženju odluke.

'Jasno je pokazao da želi, umjesto Sudskoga vijeća, kontrolirati kada će se suđenje nastaviti. Sudsko vijeće ocijenilo je da se radi očiglednim primjerima namjernog opstruktivnog ponašanja bez obzira na njegovu raniju kooperativnost u pripremi suđenja', dodaje se u obrazloženju odluke.

Sudsko vijeće uvažilo je da je novome branitelju po službenoj dužnosti potrebno određeno vrijeme za upoznavanje s predmetom i procijenilo da bi nekoliko mjeseci zadovoljilo te potrebe.

Suci su pozvali optuženog da surađuje s braniteljem koji će biti imenovan.

Prema odluci suda, suđenje će se nastaviti 1. ožujka uvodnim riječima obrane optuženog Karadžića.

Sudsko vijeće na kraju odluke upozorilo je Karadžića da će se, ako ustraje na nedolascima na suđenje ili na drugi način bude ometao ekspeditivnost postupka, time odreći prava da se sam zastupa i neće više ostvarivati pravo na pomoć tima koji mu je dosad pomagao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!