REVIZIJA VATIKANSKIH UGOVORA

Kaptol Ostojiću: Laži, laži, ostat će nešto od te laži

ranko ostojić

ranko ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

O susretu kandidata za šefa SDP-a Ranka Ostojića i kardinala Josipa Bozanića u Saboru, pojavile su se oprečne verzije. Ovisno o tome koji od dvojice aktera iznosi detalje. Nakon što je Ostojić u javnost iznio svoj opis toga događaja, reagirao je Kaptol i ustvrdio da potencijalni šef SDP-a 'laže', a nisu mogli ni bez podsjećanja na 'jednu političku organizaciju iz prošlih vremena'. U Ostojićevom taboru ostaju pri svom i kažu kako im nije jasno zašto je kardinal nakon mjesec dana reterirao

Susret kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, i Ranka Ostojića, kandidata za predsjednika SDP-a, dogodio se na posve drugačiji način od onoga kako je neki dan ispričao Ostojić, tvrde s Kaptola, a referiraju se na, kako kažu, 'neistinite tvrdnje u vezi događaja pred početak konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora 14. listopada 2016. godine'.

Podsjetimo, Ostojić je ustvrdio da je 'na konstituirajućoj sjednici Sabora prošlog mjeseca pozvao kardinala Bozanića na stranu i rekao mu da će se, izaberu li ga za predsjednika SDP-a, založiti za reviziju vatikanskih ugovora s Hrvatskom'. 'Uslijedio je kratak muk nakon kojeg mi je odvratio da su njegova vrata uvijek otvorena za razgovor', ustvrdio je Ostojić.

Verzija s Kaptola glasi ovako: 'Prije same konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, gospodin Ostojić samoinicijativno je pristupio kardinalu Bozaniću, koji se s mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK-a, nalazio na drugoj strani saborske dvorane. Gospodin Ostojić, pozdravivši kardinala Bozanića, upitao ga je bi li ga Kardinal mogao primiti na razgovor, na što je zagrebački nadbiskup potvrdno odgovorio, kao što to čini u drugim sličnim prigodama. To je sav sadržaj tog susreta, kojemu je nazočio i mons. Puljić'.

Bozanić i Puljić u Saboru Robert Anic/PIXSELL

Bozanić i Puljić u Saboru Robert Anic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL


Od svega što je Ostojić kazao, točno je 'jedino da je u sabornici prije konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora tražio prijem kod kardinala Bozanića, a sve drugo je izmišljena priča koja bi zacijelo trebala služiti nekoj drugoj svrsi', ističe Kaptol i dodaje: 'Nije istina da je gospodin Ostojić kardinala Bozanića 'pozvao na stranu', kao što nije istina ni da je gospodin Ostojić uopće spominjao svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Također, gospodin Ostojić nije spomenuo nikakvu reviziju bilo kojih ugovora pa ni 'vatikanskih ugovora s Hrvatskom'.

Svoju reakciju s Kaptola zaključuju rečenicom: 'Ovdje samo usput spominjemo poslovicu za koju kažu da se njome dobro služila jedna politička organizacija iz prošlih vremena, a koja glasi: Laži, laži, ostat će nešto od te laži.

Ostojić i dalje spreman razgovarati s kardinalom


Peđa Grbin
, šef kampanje Ranka Ostojića u utrci za novog predsjednika SDP-a, rekao nam je danas kako je točno da je Ranko Ostojić u kratkom razgovoru s kardinalom Josipom Bozanićem rekao da s njim želi razgovarati, na što mu je, tvrdi Grbin, kardinal odgovorio: 'Vrata su otvorena.' Peđa Grbin kaže da je Ostojić i dalje spreman na razgovor s kardinalom unatoč tvrdnji Kaptola da je Ranko Ostojić lažov.

'Navikli smo da nas svakako tituliraju. Titule koje su dane u tom priopćenju nećemo komentirati tim više što je zanimljivo da nekoga nazoveš lažovom, a pritom potvrdiš sve što je on rekao. Ne znam zašto kardinal danas, mjesec dana kasnije, reterira', rekao je tportalu Grbin.

Grbin i Ostojić Željko Lukunić, Izvor:Pixsell

Grbin i Ostojić Željko Lukunić, Izvor:Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić


Priopćenje koje je izdano vezano uz navode Ranka Ostojića, unatoč zanimljivom formatu, samo potvrđuje sve ono što je kolega Ostojić govorio. Potvrđuje da je kolega Ostojić prišao kardinalu Bozaniću, potvrđuju da je Ostojić zatražio sastanak, a cijela hrvatska javnost, pa i kardinal, znaju koji su razlozi za takav sastanak. U priopćenju potvrđuju da je Bozanić na sastanak pristao. S obzirom na navedeno, doista nam je žao zbog tona priopćenja i toplo se nadamo da unatoč tome kardinal i nadalje ima snage i volje za sastanak na kojemu bi se otvoreno govorilo o temama koje su važne za građane RH', rekao nam je Peđa Grbin.

Oglasio se i sam Ostojić. 'Činjenica je da se s priopćenjem u potpunosti slažem, sve što u njemu piše je točno, a to je da sam se ja na sjednici obratio kardinalu, prišao mu, nisam ga zvao nigdje sa strane i zatražio razgovor. On je na to odgovorio da su njegova vrata otvorena. Sve ostale sočne detalje ja nemam što komentirati', kazao je Ostojić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!