OVRHA ŽUPE U BOSILJEVU

Kaptol odgovara: Evo zašto nismo platili dug

25.03.2014 u 19:36

Bionic
Reading

Zagrebačka nadbiskupija ogradila se od financijskih problema župe Sv. Mavre opata u Bosiljevu koja je ovršena zbog duga iz 90-ih

'Prema Zakoniku kanonskog prava, svaka župa zasebna je administrativna jedinica i kao takva ima vlastitu pravnu osobnost koju priznaje pravni poredak Republike Hrvatske. Tako je to bilo i tijekom višestoljetne povijesti: župa je prema crkvenim propisima sama vodila brigu o svojim materijalnim potrebama. U tom smislu, odgovornost župe kao pravne osobe nedjeljiva je te Zagrebačka nadbiskupija kao zasebna pravna osoba ne može odgovarati za postupke druge pravne osobe, u ovom konkretnom slučaju župe Sv. Mavre opata u Bosiljevu. Isto tako, Zagrebačka nadbiskupija ne može preuzeti na sebe eventualne obveze druge pravne osobe iz davne 1994. i biti stranka u sudskom sporu koji traje', objašnjavaju s Kaptola.


Podsjetimo, župni dvor župe Sv. Mavre opata u Bosiljevu ispražnjen je jučer od svih pokretnina po sudskoj odluci o ovrsi, jer Župa nije tvrtki Izgradnja Hoteli d.o.o. platila dug od oko 100.000 za radove na zvoniku još iz 1998., a od tada je dug narastao na 280.000 kuna, potvrdila je Hini odvjetnica Izgradnje Đurđa Dragović Grahek.

Namještaj i uređaji procijenjene vrijednosti od 26.000 kuna za sada su smješteni u Lučkom, pa će se i dražba, po odluci karlovačkog Općinskog suda upriličiti u Lučkom, najavila je odvjetnica, uz žaljenje što, kako je rekla, 'nije moglo drugačije'.

'Dug se mora platiti, svaki dužnik po zakonu ima istu poziciju pa i Crkva. Moja je stranka u međuvremenu završila u stečaju, tako da će novac od dražbe ići vjerovnicima, najprije radnicima za plaće, pa što ostane ostalima', rekla je odvjetnica Dragović Grahek.