COSTA CONCORDIA

Kapetan Schettino zbog otkaza tuži Costa Crociere

10.10.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Francesco Schettino, zapovjednik kruzera unesrećenog u siječnju kod toskanske obale sa 32 poginule osobe, a koji je stekao negativan publicitet jer je napustio brod prije zbrinjavanja svih putnika, kani tužiti svoju tvrtku Costa Crociere jer mu je uručila otkaz, piše u srijedu dnevnik La Repubblica

Schettino, koji je bio pod istragom jer je izazvao nasukavanje i napustio brod prije evakuacije svih putnika, pušten je krajem lipnja iz pritvora.

"Costa Crociere potvrđuje da je završila disciplinski postupak protiv Schettina nakon havarije Concordije i odlučila mu je uručiti otkaz", objavila je kompanija, a prenijeli su talijanski mediji.

Schettino je na saslušanju rekao da je on izveo prisilno nasukavanje i time spasio tisuće ljudskih života te traži povratak na radno mjesto i isplatu zaostalih plaća.

Brod costa Concordia, težak 114.500 tona nasukan je na stijenama otočića Giglio noću na 13. siječnja sa 4.229 putnika. U nesreći nakon prvog dana krstarenja Sredozemljem poginule su 32 osobe.

Istraga treba utvrditi zbog čega je kruzer, koji se pripremio s upaljenim svim svjetlima izvesti tradicionalni pozdrav otoku, plovio otoku preblizu i prevelikom brzinom te zbog čega je postupak evakuacije putnika počeo tek sat vremena nakon nasukavanja, iako se brod dotad već bio opasno nagnuo.

Idući tjedan predviđena su tehnička saslušanja u postupku koji se vodi protiv Schettina i još osam zaposlenika kompanije za njihovu odgovornost u tragediji. Početak suđenja očekuje se početkom iduće godine.