I GLAZBENU ŽELJU

Kapetan Dragan bi status ratnog zarobljenika

25.09.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Australska vlada odbila je zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, za dobijanje statusa ratnog zarobljenika. Vasiljkovića šibenski sud tereti za ratne zločine i traži izručenje Hrvatskoj.

Australski dnevni list The Australian piše u izdanju od srijede kako je tamošnja vlada odbila zahtjev Dragana Vasiljkovića poznatog pod nadimskom kapetan Dragan za dobijanje statusa ratnog zarobljenika što bi mu omogućilo specijalnu zaštitu, te eventualno spriječilo ekstradiciju Hrvatskoj, prenosi Anadolija.

Kapetan Dragan pokušava izbjeći izvršenje odluke australskog suda o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine.

Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik te da je hrvatski zahtjev za ekstradicijom politički motiviran.

U ime australske vlade pred saveznim sudom govorio je odvjetnik Stephen Lloyd, koji je rekao da nije moguće dati status ratnog zarobljenika Vasiljkoviću.

'Ne možete biti ratni zarobljenik nakon kraja rata', rekao je Lloyd.

Također je rekao da je australska vlada konzultirala hrvatsku vladu tražeći da odgovore na navode Vasiljkovića da je zahtjev za ekstradiciju politički motiviran, te da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubojstva, te zbog napada na selo Glina, prilikom kojeg je ubijen i ranjen veliki broj civila.

Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava osporiti odluku o ekstradiciji.