REKORDNA ŽETVA

Američki poljoprivrednici u teškoćama zbog viška kukuruza

23.02.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Rekordna žetva, žestoka konkurencija na izvoznim tržištima i ograničena domaća potražnja napunili su silose s kukuruzom u SAD-u, spustivši cijene na američkom tržištu na najnižu razinu od studenog 2020. godine, piše Reuters.

Ratari širom SAD žale što su lani odgodili prodaju kukuruza nakon suše u svibnju i lipnju, procijenivši da će urod biti slabiji, što će značiti i više otkupne cijene. Računicu im je poremetila kiša, cijene su naglo pale, a njihovi silosi sada su dupkom puni.

Neki poljoprivrednici, ekonomisti i tržišni analitičari upozoravaju da su se ratari preračunali. Strategija "spremi i čekaj" da cijena poraste pokazala se pogrešnom i neki poljoprivrednici bili su prisiljeni kupovati manje skupe opreme i sijati manje kukuruza.

Američki ratari držali su u silosima 1. prosinca nevjerojatnih 7,83 milijarde bušela kukuruza, najviše do sada u tom dijelu godine i za 16 posto više nego na početku prosinca 2022. kada su zalihe bile na najnižoj razini u devet godina, pokazuju podaci američke vlade.

U lipnju prošle godine cijene kukuruza u terminskim ugovorima bile su blizu 6,30 dolara po bušelu da bi se pod pritiskom rekordne žetve u SAD-u spustile na sadašnjih 4,10 dolara.

Prodaja je prošle godine pala najsnažnije u deset godina, a pad se protegnuo i na ovu godinu i naštetio ruralnom gospodarstvu u SAD-u, označivši gotovo preko noći kraj dvogodišnjeg razdoblja visokih cijena i tijesne opskrbe zbog nepovoljnih vremenskih prilika i poremećaja povezanih s ratom u Ukrajini.

Kukuruz je žitarica kojom se u svijetu najviše trguje, a često određuje i dinamiku cijena drugih poljoprivrednih kultura. I cijene soje pale su u veljači na najniže cijene u više od tri godine, napominje Reuters.

Na svjetskoj razini višak kukuruza trebao bi po nekim procjenama do rujna dosegnuti najvišu razinu u pet godina, kada se uzme u obzir i kukuruz koji se koristi za ishranu stoke, proizvodnju biogoriva i druge svrhe.

Poljoprivrednici imaju dovoljno prostora za skladištenje uroda, nakon što su u posljednjih 20 godina povećali skladišne kapacitete za 24 posto, na 13,6 milijardi bušela. No, trošak skladištenja podižu visoke kamatne stope budući da poljoprivrednici odgađaju prodaju koja bi smanjila njihov dug, kažu ekonomisti.

Najveći svjetski proizvođač poljoprivredne opreme Deere & Co očekuje pad prodaje velike poljoprivredne opreme za 20 posto u ovoj godini zbog nižih cijena poljoprivrednih proizvoda i visokih kamata.

Analitičari upozoravaju da poljoprivrednici u potrazi za rješenjem problema punih silosa ne bi trebali računati na val potražnje. Vrijednost američkog izvoza poljoprivrednih i srodnih proizvoda pao je lani za 10 posto, kliznuvši na najnižu razinu u tri godine zbog obilne ponude iz Brazila i drugih zemalja.