KOLINDA U OSIJEKU

'Kao pravi kavalir donirao sam novac dami da postane predsjednica'

19.12.2014 u 13:18

  • +6

Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na predizbornom skupu HDZ-ove kandidatkinje u sportskoj dvorani u Osijeku okupljenima se prvo obratio predsjednik stranke Tomislav Karamarko sa setom povijesno-ratnih tema, a onda je pozornicu prepustio Kolindi Grabar Kitarović koja je ponovila da Hrvatskoj ne trebaju ustavne promjene koje zagovara Josipović, već gospodarski razvitak koji ona predlaže. Nije propustila aktualnu vlast nazvati bešćutnom, a kad postane predsjednica, pozvat će ih, istaknula je, na red. Na donatorskoj večeri poslije skupa bilo je 300-tinjak gospodarstvenika te brojni članovi stranke

'Bitno mi je vidjeti narod… i čuti isto tako, što misli kako mu je u životu danas, jer ono što tišti hrvatskog čovjeka i hrvatsku ženu je ono na čemu će se temeljiti moj program i buduće vođenje Hrvatske', najavljivala je još ljetos prije predsjedničke utrke HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. Pohvalila se da je prešla više od 25.000 kilometara obilazeći mjesta u kojima se susretala s građanima i slušala njihove priče. Jučer je u Osijeku preko dvije tisuće okupljenih čekalo HDZ-ovu kandidatkinju u sportskoj dvorani na Jugu 2.

'Došao sam dati podršku jer sam pratio njen program. Vjerujem u poštenje, domoljublje i nacionalnu komponentu, a to kod Kolinde nije upitno', kaže umirovljenik Petar Jurlina koji je došao iz Valpova kako bi uživo vidio svoju favoritkinju. Dvije mlade djevojke izrazile su svoju nadu da će biti bolje, jer kažu: 'Kolinda je pametna, ima znanje i ne bi bila na takvoj poziciji u inozemstvu da nije sposobna', pa ne sumnjaju u njezino vođenje države.

Dolazak Kolinde Grabar Kitarović pred birače u osječkoj sportskoj dvorani izazvao je pravo oduševljenje, a riječi voditeljice: 'Dame i gospodo, pozdravite buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović', salvu pljeska, a kod nekih i suze u očima od ganuća.

Okupljene su pozdravili predstavnici gradskog i županijskog HDZ-a Damir Kramarić i Ivan Anuši , a onda im se obratio i predsjednik stranke Tomislav Karamarko koji je u svom govoru podsjetio na stvaranje hrvatske države, prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Istaknuo je da Hrvatska nije posljedica krivo vođenih politika kako je to prije dvije godine rekao aktualni predsjednik Josipović, 'nego velikosrpske četničke agresije, čiju smo obranu smo platiti s 15 tisuća poginulih i tri tisuće počinjenih suicida branitelja'.

'Neki dan ih je uvrijedilo kad su branitelji obukli križ, a na leđima imali upitnik. Križ je znak poštovanja, nade i podsjeća na sve koji su poginuli, a upitnik je znak za pitanje tko je sljedeći. A predsjednikovi savjetnici su izjavili da ih podsjeća na Ku Klux Klan', rekao je Karamarko podsjećajući da je među predsjednikovim savjetnicima bio Dejan Jović 'koji je veličao Miloševićevu politiku'.

Na kraju se Karamarko osvrnuo na stranku pod svojim vodstvom, za koju je rekao da su se neki članovi uljuljali, bavili se nečim što nisu smjeli i bacili je na koljena, ali 'više nitko nikada neće stavljati svoje interese ispred HDZ-a, ove države i za njih nema mjesta u stranci', upozorio je Karamarko.

A onda nakon domoljubnih pjesama i kratkog videospota o životu i odrastanju predsjedničke kandidatkinje, za govornicu je stala Kolinda Grabar Kitarović, što je dovelo do urnebesnog skandiranja, ovacija i pljeska, začulo se udaranje u bubanj te mahanje zastavama. Okupljenima je rekla kako je počašćena njihovim dolaskom. Osvrnula se na svoju kampanju i putovanje od Prevlake do Dunava koje je, kaže, bilo neophodno jer se tek onda vidi 'kakvu bezveznu i bešćutnu vlast imamo jer nema pojma kako se živi u Hrvatskoj'.

'Naljutio se Josipović i na mene kada sam u Mostaru, Kiseljaku, na Kupresu rekla da Hrvatska mora stajati iza svoga naroda i moramo ustrajati na promjenama Daytonskog sporazuma kako bi hrvatski narod postao ravnopravan. A ne ljuti se kad mu se kaže da nam gospodarstvo ide u propast', istaknula je Grabar Kitarović, a iz publike se čulo: 'Njemu je dobro, što ga briga.'

Osvrnula se na neka ranija prebacivanja protukandidata o nedostatku programa i rekla da nema programa jer se on temelji na stvarnosti i zbilji gdje živimo i 'došlo je vrijeme da se ovu državu povede u bolji život i blagostanje; to je naš život'.

A to će Grabar Kitarović, kako je već ranije najavljivala, postići gospodarskim rastom, socijalnom stabilnošću, nacionalnom sigurnošću, vladavinom prava te vanjskom politikom i diplomacijom.

'Ova Vlada nas je dovela do ruba propasti. Nezaposlenost je 18 posto, a na začelju smo Europe po nekonkurentnosti, neučinkovitosti. A što nam kaže gospodin Josipović: 'To je pravi put' i bit će ružičasto kad promijeni Ustav i dobije veće ovlasti, a što mu to vrijedi kad pet godina nije ništa radio', ustvrdila je Grabar Kitarović ponovivši da ustavne promjene neće smanjiti PDV koji je najveći u Europi, neće smanjiti nezaposlenost, nego je okosnica svega gospodarski razvitak.

Osvrnula se na neučinkovitost povlačenja novca iz europskih fondova jer od 11 milijardi kuna iz kohezijskog dijela nije povučena ni kuna, a istovremeno se monetizacijom žele dati ceste, uz najbolju ponudu od 19 milijuna kuna. Istaknula je kako nam po pitanju socijalne stabilnosti uzori trebaju biti Njemačka i Švedska. Po mišljenju Grabar Kitarović, nacionalnu sigurnost trebaju nam osigurati naše oružane snage i policija koji će biti jamac teritorijalnog integriteta, a spomenula je i rješavanje pitanja granica od Slovenije do Srbije. 'Skrb o Hrvatima u BiH nije samo obvezujuća ugovorom, ona je i moralna obveza', smatra Grabar Kitarović. Tome u prilog je dodala: 'Mi smo svi jedan narod i jedno biće', uputivši poziv iseljenim Hrvatima da se vrate. Istaknula je da je svakako prioritet zaustaviti odlazak mladih ljudi jer je samo ove godine Hrvatsku napustilo njih 15 tisuća.

'Prvo što ću napraviti, pozvat ću Milanovića da sazove Vladu, da podnesu račun što su do sada napravili i što namjeravaju, a ako nemaju ideja, ne znaju naprijed, onda ću im reći: Izvolite spakirajte svoje kofere i prepustite mjesto onima koji znaju', ponovila je svoju izbornu rečenicu Kolinda Grabar Kitarović.

Na kraju je svima poželjela sretan Božić, a onda je s mladeži HDZ-a zapjevala 'Moju domovinu'. Pjesmi su se pridružili i okupljeni u dvorani, a s balkona je uslijedila uobičajena koreografija s nekoliko metara dugačkom hrvatskom zastavom koja je uz pomoć dignutih ruku u publici polako klizila prema Kolindi Grabar Kitarović na pozornici. Zajedno s mladeži podignula je zastavu visoko iznad glave, a onda je na isti način zastava vraćena među publiku.

Na izlasku se stvorila nevjerojatna gužva jer su predsjedničku kandidatkinju okružili svi oni koji su joj željeli čestitati, predstaviti se, porazgovarati s njom, pa je to izazvalo zastoj i pri izlasku iz dvorane, a kasnije se stvorio zastoj i u prometu.

Nakon skupa Kolinda Grabar Kitarović sa svojim se suradnicima uputila na donatorsku večeru u hotel Osijek. Oko 300-tinjak gospodarstvenika s područja Osječko-baranjske županije, ali i susjednih županija, imalo je tako priliku porazgovarati s predsjedničkom kandidatkinjom. Iako je večera bila zatvorena za novinare i javnost, donatori se nisu krili.

'Donirala sam novac kao fizička osoba. To je potpuno demokratski ako želiš podržati svog kandidata. Samo mora biti legitimno. Ja sam još i stranačka aktivistica pa zašto ne', kaže Snježana Brzica, predsjednica općinskog ogranka HDZ-a iz Erduta.

Direktor osječke Tržnice Ante Šimić sa smiješkom je objasnio da su razlozi njegove donacije džentlmenski: 'Donirao sam novac u želji da podržim, kao pravi kavalir, jednu damu da bude predsjednica Republike Hrvatske', a onda ozbiljnije rekao da misli da je riječ o osobi koja ima sve stručne, moralne karakteristike potrebne za obnašanje dužnosti predsjednika.

Među donatorima se našao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. (Podsjetimo, bivši ministar unutarnjih poslova Kirin, jedan je od optuženih iz velike korupcijske afera Fimi media, zbog koje je i HDZ nepravomoćno osuđen, ops. I.E.M.)

'To je vani vrlo poznata stvar. Zna se točno koliko je tko dao, činjenica je da građani žele znati tko su donatori. Osim toga, ostavlja se mogućnost građanima da i sami sudjeluju u tom nekom procesu. Ovakve večeri su bitne jer kandidatkinja razgovara s gospodarstvenicima, osobno čuje od njih o poslovanju, problemima s kojima se susreću i dobije prave informacije. Uloga predsjednika za razvoj države vrlo je važna i kad se to sve posloži, mora donijeti pozitivne rezultate', optimističan je Kirin.