MLADIĆ PRED LICEM PRAVDE

'Kao bjegunac živio je opskurno, a sad ga čeka zatvor'

26.05.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Uhićenje haaškoga optuženika Ratka Mladića krupan je korak prema izvršenju pravde, objavio je u četvrtak Amnesty International, a Human Rights Watch drži da je to uhićenje jasna poruka optuženicima poput sirijskoga čelnika Omara al-Bašira ili potencijalnim optuženicima poput libijskoga čelnika Moamera Gadafija

Uhićenje Ratka Mladića važan je korak naprijed u ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida u Bosni i Hercegovini", rekla je predstavnica AI-ja Sian Jones i podsjetila da "srbijanske vlasti sada moraju uhititi i Gorana Hadžića koji je jedini osumnjičenik Haaškoga suda za ratne zločine još na slobodi".

"Nakon gotovo dva desetljeća u bijegu napokon je uhićen čovjek koji personificira svu okrutnost ratova na Balkanu. Njegovo je današnje uhićenje jasna poruka optuženima poput Omara al-Bašira i potencijalnim optuženicima poput Moamera Gadafija da pravda ne zaboravlja", rekao je Richard Dicker iz Human Rights Watcha.

I bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji bila američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima smatra to uhićenje dobrodošlim. "Mladić je htio postati junak pobjedničke strane, a umjesto toga opskurno je živio kao bjegunac, a sad ga čekaju godine zatvora. Pravda funkcionira. Dobrodošao je znak što su ga uhitili srbijanski dužnosnici. Mlada se demokracija suočava sa svojom prošlošću", rekla je Albright.

Ruski veleposlanik u NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je kako Ratku Mladiću treba suditi, ali suditi treba i dužnosnicima NATO-a odgovornima za bombardiranje u bivšoj Jugoslaviji.

Uhićenje Ratka Mladića vijest je koju odavno očekuju obitelji žrtava, rekla je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga. "To pokazuje da zločin se ne zastarijeva i da zločinci nikad ne mogu izbjeći pravdi", komentirala je Mladićevo uhićenje Jahjaga.

Britanski premijer David Cameron rekao je kako je Mladić optužen za "najgnusnije ratne zločine, za ono što je bio u Srebrenici, i za Sarajevo". "Postoji veoma dobar razlog zašto ga je duga ruka međunarodne pravde tako dugo tražila", dodao je Cameron.

Predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OSESS-a litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis "pozdravio je današnje uhićenje Ratka Mladića. On je jedan od posljednje dvojice optuženika na ICTY-ju koji je dosad izbjegavao pravdu".

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger ocijenio je kako je srbijanska vlada "pokazala da ozbiljno shvaća suradnju s Haaškim sudom za ratne zločine (...) Srbija je uklonila veliku prepreku na putu prema članstvu u EU-u", rekao je.

I mađarska ministrica za poslove Europske unije Eniko Gyori čija zemlja do kraja lipnja predsjeda EU-om, drži da je Mladićevo uhićenje "pozitivan korak" na srbijanskome putu prema Europskoj uniji.

I Bugarska je "sretna zbog uhićenja Ratka Mladića", što je veoma "dobra vijest za Srbiju i cijelu regiju", rekao je bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov.