CVETKOVIĆ NAJAVIO

Kandidatura Srbije za EU slijedće godine

30.12.2008 u 17:06

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanske Vlade Mirko Cvetković izjavio je u utorak da će Srbija u prvoj polovici 2009. najvjerojatnije podnijeti kandidaturu za članstvo u EU i da će, kad je riječ o nadnevku, konačnu odluku o tome donijeti Vijeće za europske integracije

BEOGRAD-Cvetković je istaknuo kako će nastojati da kandidatura bude podnesena prije nego se održe izbori u EU te kako nije uvjeren da će kandidatura odmah biti razmatrana, ali da je dobro da bude podnesena prije nego EU počne izborni proces.

 

Srbijanski premijer je kazao i da Srbija ne će početi primjenjivati Prijelazni trgovinski sporazum s EU-om od 1. siječnja, kako je bilo planirano, objasnivši da primjena ne može početi prije nego se promijeni Zakon o carinskoj tarifi. Riječ je o jednom od pratećih zakona proračuna za 2009., a njegovo prihvaćanje odgođeno je kako bi se omogućilo vrijeme za donošenje proračuna, što je u ponedjeljak i učinjeno u parlamentu.

 

Jednostranom primjenom sporazuma želi se ubrzati primjena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji su 29. travnja 2008. u Luksemburgu potpisali Srbija i EU.

U srbijanskoj javnosti najave o primjeni prijelaznog sporazuma izazvale su suprotstavljena mišljenja. Jedni tvrde da bi snižavanje carina na uvoz robe iz EU moglo ugroziti srbijansko gospodarstvo i smanjiti proračunske prihode, a drugi da bi pojačana konkurencija na tržištu snizila cijene i pridonijela bržem ulasku u EU.

 

Pri potpisivanju SSP-a Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma počnu tek kad Vijeće donese odluku da je Srbija ostvarila punu suradnju s Haaškim tribunalom.

 

Početkom rujna ove godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a nakon tjedan dana, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu Nizozemska nije pristala na 'odmrzavanje' sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

 

Poziv da jednostrano primjenjuje Prijelazni sporazum Srbiji je uputio povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn, što je izazvalo bučne rasprave u srbijanskoj javnosti. Najčešće se prigovaralo da će zbog inozemne konkurencije propasti srbijansko gospodarstvo i da će proračun biti slabiji zbog manjih carinskih prihoda.

 

Odluku, koja je sada odgođena, da se od 1. siječnja počne primjenjivati Prijelazni sporazum Vlada je donijela 16. listopada kako bi skratila vrijeme između primjene SSP-a i stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU.