ekstremna desnica

Kandidat AfD-a pobijedio na lokalnim izborima na istoku Njemačke

04.03.2024 u 06:27

Bionic
Reading

Član Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima za gradonačelnika malog grada na istoku zemlje, donijevši novu pobjedu toj stranci krajnje desnice.

Rolf Weigand je u nedjelju dobio 59,4 posto glasova, lako pobijedivši druga dva kandidata u Grossschirmi, gradu koji se nalazi zapadno od Dresdena.

Weigand je zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu Saske. Na izborima za gradonačelnika nastupio je kao "individualni kandidat", što znači da ga AfD nije službeno predložio.

Izbori u gradu od 5500 stanovnika postali su nužni nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Volkmara Schreitera krajem prošle godine.

Weigand se također kandidirao na prethodnim izborima za gradonačelnika, ali ga je porazio Schreiter, član poslovno naklonjenih Slobodnih demokrata.

U gradu Pirna, oko 60 kilometara istočno od Grossschirme, Tim Lochner je početkom tjedna preuzeo dužnost gradonačelnika. Lochner nije član AfD-a, ali ga je stranka predložila za izbor.

Glavna politička odrednica AfD-a je tvrdolinijaški antiimigracijski stav, a stranka profitira od povećane zabrinutosti mnogih njemačkih birača zbog sve većeg broja onih koji traže azil u toj zemlji.

Porast AfD-a u anketama tijekom prošle godine izazvao je zaprepaštenje među glavnim njemačkim strankama i doveo do žestoke društvene rasprave. Tisuće ljudi pridružilo se prosvjedima protiv ekstremizma diljem Njemačke posljednjih mjeseci.