JEREMIĆEVA DEBATA

Kandić: Nikolić ne razumije što je pomirenje

11.04.2013 u 15:34

Bionic
Reading

'Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u govoru na debati u UN-u nekoliko je puta upotrijebio riječ pomirenje, ali uvijek pogrešno', smatra Nataša Kandić. Regionalna koordinatorica REKOM-a kaže da postoji percepcija da bi Haški sud trebalo potvrditi zločine nad Srbima, da bi i srpska strana priznala zločine, prenosi B92. 'Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirenje', kazala je Kandićeva

'Pitala sam se čemu to, zašto predsjednik tako govori. A onda sam vidjela da je to pokazalo toliko poticatelja na staro da sve u svemu to nije dobro', kaže navodi ona i dodaje da je veliki pomagač u tom konceptu i savjetnik predsjednika Oliver Antić. Kandić kaže da su presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču iste kao i presuda bivše načelniku generalštaba vojske Jugoslavije Momčila Perišića. 'Tokom ovih godina, došla sam do toga da je u slučaju bivše Jugoslavije preduvjet svega imenovati žrtve, ali i policajce i pripadnike drugih formacija kako bi znali koliki je točan gubitak, broj koji se temelji na imenima. Kada dobijemo to, svotu oko 130.000 ljudi, onda mi vidimo sliku o tome što se dogodilo. Onda i te presude tako moramo promatrati', kazala je Kandić i dodala da presude imaju veze s onim što se događalo na terenu.

Ona navodi da nema primjedbe kada je riječ o tome što je Haški sud utvrdio. 'Riječ je o forenzičkoj istini, podacima, u tom i tom mjestu dogodio se taj i taj zločin. Imam primjedbi kada su izmijenjeni standardi u predmetu Gotovine i Perišića', rekla je Kandić. Njezino mišljenje je da smo u srijedu u UN-u bili svjedocima nekoordinirane politike. 'Vidite, jučer imamo ministra Vučića koji je imao teške sastanke i sve što je govorio pokazuje jednu veliku zabrinutost i spremnost da se odnosi Kosova i Srbije normaliziraju. Imamo njega koji je političar u užasnoj situaciji, a s druge strane imamo govor u UN koji ne može Srbiji ništa dobro donijeti', navodi ona.

Kandić je mišljenja da je Haški sud pogriješio kada je obećavao 'doprinos pomirenju'. 'To nije njegov zadatak, oni mogu pomoći, ali ne mogu dovesti do toga... Kad god se donese oslobađajuća presuda, u javnosti je dojam da nema zločina', navodi Kandićeva. Ona smatra da Nikolićev govor u UN-u ne uvažava činjenice.