UGROŽAVAJU ŽIVOT

Kanare preplavile albino zmije

07.05.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Kalifornijske kraljevske albino zmije preplavile su španjolske Kanarske otoke, prijeteći istrebljenju autohtone populacije ptica i guštera, upozorili su u srijedu stručnjaci, a još se ne zna kako će na ovu 'invaziju' reagirati gosti popularne turističke destinacije

Zmije, koje nisu opasne za ljude, stigle su na otočje kao kućni ljubimci prije nekoliko desetljeća. Dok su neke pobjegle, neke su nesavjesni vlasnici namjerno pustili iz terarija. Iako je glavni otok Kanara već istrijebio oko dvije tisuća kraljevskih zmija, one se brzo množe zahvaljujući pogodnim klimatskim uvjetima i nepostojanju prirodnih predatora.

Držanje zmija kao kućnih ljubimaca zabranjeno je od 2011, a najugroženija vrsta na Kanarima su veliki gušteri.

Stručnjaci za invazivne vrste sastaju se ovaj vikend kako bi dogovorili načine borbe za smanjenje broja zmija, no problem je to što one veći dio godine provode pod zemljom pa je njihovo istrebljenje mukotrpan posao. U tijeku je obuka pasa i sokolova koji bi trebali pomoći u lovu na zmije. Cijeli projekt koštat će skoro 1,5 milijuna eura.

Kalifornijski fotograf specijaliziran za kraljevske zmije Brian Hinds tvrdi da će, ako se zmije još više otrgnu kontroli, za njihovo istrebljenje trebati čitava vojska.