predsjednički izbori

Kampanju Grabar-Kitarović vodit će župan Ivan Anušić

26.07.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje Večernji list, posljednjih dana obavlja razgovore i sastavlja svoj izborni stožer za predsjedničku utrku u koju će se formalno uključiti u rujnu

Već je obavila razgovore s predsjednicima HDZ-ovih županijskih organizacija, a prema informacijama Večernjeg lista, šef njezinog izbornog stožera trebao bi biti Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i šef županijskog HDZ-a.

Anušić je, kako doznaje dnevnik, predsjedničin izbor, a budući da dolazi iz demografski opustošene Slavonije, da je HDZ prvi put nakon niza godina u njemu dobio župana u toj županiji i da dobro kotira u desnom biračkom tijelu, to nimalo ne čudi.

Predsjednica je, doznaje Večernji list, razgovarala i s Damirom Jelićem, karlovačkim županom i šefom tamošnje HDZove organizacije, koji bi također trebao biti uključen u njezin stožer, ali tako da bude zadužen za Karlovačku županiju. Jelić je bio šef izbornog stožera Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima 2016., međutim dojam je da se od njega distancirao nakon što je Plenković inzistirao na usvajanju Istanbulske konvencije.

Očito je da Kolinda Grabar-Kitarović ekipu bira među desnije i konzervativnije orijentiranim HDZ-ovcima koji imaju stranačku bazu i rezultate na terenu.

Prema želji šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, budući da se ekipiranje stožera usuglašava s njim, ali izgleda da je predsjedničina ipak zadnja, dio ekipe trebao bi biti i Ivo Ivančić, direktor Veleučilišta Vern i bivši zastupnik HDZ-a.

U predsjedničinu krugu svjesni su da će se u kampanji morati 'očešati' o premijera Plenkovića s kojim je nedavno postigla pakt o nenapadanju ako želi uspjeh na izborima pa ne čudi ni informacija da bi u njezinoj kampanji trebali sudjelovati i Davor Ivo Stier, Plenkovićev izazivač u stranci, te Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara kojeg je predsjednica podržala vezano uz ćirilicu u Vukovaru nakon odluke Ustavnog suda.

Od Stiera i Penave, očito, očekuje se da pokušaju privući ili HDZ-ovoj kandidatkinji vratiti birače koje je HDZ izgubio na euroizborima i koji bi se sada mogli usmjeriti prema Miroslavu Škori, donosi Večernji list.