VODIČ ZA VLASNIKE LJUBIMACA

Kamo sa psom za vrijeme ljetovanja? Na plažu!

19.07.2016 u 21:56

  • +4

Plaže za pse

Izvor: Cropix / Autor: Niko Goga/Tom Dubravec/Davor Zunic/CROPIX

Bionic
Reading

Hrvatska je poznata po predivnim plažama za ljude, ali srećom otvara se sve više plaža na kojima mogu uživati i sa svojim kućnim ljubimcima. Najveći broj takvih plaža nalazi se na istarskom i kvarnerskom području, no posljednjih godina sve ih je više i u Dalmaciji. Ovogodišnja sezona počela je jednom simpatičnom inovacijom, na poznatoj crikveničkoj plaži za kućne ljubimce otvoren je i prvi pseći bar na Jadranu. Tportal.hr istražuje koliko hrvatski turizam (kako morski, tako i kontinentalni) ide ukorak s modernim trendovima kad su u pitanju potrebe naših 'najboljih prijatelja'

Odluka jednog mladog bračnog para na crikveničkom području obogatila je živote pasa i njihovih vlasnika. Oni sada zajedno uživaju u radostima kupanja.

‘Ne moramo više odlaziti na neke stjenovite dijelove plaže po kojima jedva hodamo i mi i psi, a sve kako ne bi ometali druge kupače’, kažu turisti.

Naime, supružnici Ruby i Igor Montanari-Knez, uzeli su u koncesiju plažu Podvorska u Crikvenici i pretvorili ju u fantastično mjesto za kupanje pasa i njihovih vlasnika. Na njoj su postavili kućicu-bar gdje osvježenje mogu potražiti svi gosti zajedno. A da se osjećaju opušteno i ugodno, pokazuju svojim ponašanjem četveronožni ljubimci koji se ne libe propeti za šank kako bi dobili svoj omiljeni čips, a poneki osladili njuškicu u pivu za pse.

'Jedno pivo je dozvoljeno i od toga se ne mogu napiti', veselo kaže Igor, zadovoljan svojim gostima.

Na ideju o plaži došli su, kaže Ruby, jer su se kao vlasnici i sami susretali s problemima čuvanja psa ili njegova vođenja na godišnji odmor. Stoga im nije bio problem prepoznati potrebe i želje svih onih s kućnim ljubimcima.

Vlasnici pasa cijene napore koji se ulažu u kvalitetu sadržaja za njihove ljubimce

'Prvo smo prije četiri godine otvorili hotel za pse, Monty’s dog hotel, a onda smo nekako kroz druženje s vlasnicima pasa došli na ideju za otvorenjem plaže. Željeli smo da to bude nekako tematski: kućica i svi sadržaji koji će zadovoljiti potrebe četveronožaca i njihovih vlasnika, a opet da to ima smisla i estetski bude prilagođeno priči kakvu smo zamislili. Ništa nije pretrpano nekim šarenilom, ležaljkama, a vodimo računa o najsitnijim detaljima kao što su kukice u obliku psećeg repa', ponosno ističe Ruby, inače poznata pjevačica riječke grupe Denis&Denis.

Unatoč tome što je ideja u prvom trenutku bila prihvaćena s određenom dozom rezerve u gradu, prema Rubynim riječima sada uspješno odrađuju drugu sezonu.

'Skoro pedeset posto gostiju prepoznajemo od prošle godine, što nas jako veseli. Naravno da je broj novih gostiju sve veći, a posebno nas raduju domaći gosti iz Rijeke i bližih mjesta, koji se dolaze kupati baš na tu plažu jer se osjećaju opušteno i dobrodošlo', kaže Ruby.


Da je takvo kupalište značajno za crikveničku turističku destinaciju, potvrđuju i u Turističkoj zajednici Crikvenica

Plaža Podvorska definitivno je jedna od najkvalitetnijih plaža u Hrvatskoj. Novi koncesionar kvalitetno je nadogradio i osmislio sadržaje, što je privuklo turiste. U Crikvenici je prepoznat dolazak gostiju s kućnim ljubimcima pa ima dosta smještajnih kapaciteta u kojima se može boraviti sa psima. Uz to se nudi još i frizer, hotel za pse, a u blizini je i Veterinarska stanica', ističe Marijana Biondić, direktorica TZ Crikvenica.

Na svojoj stranici, ta turistička zajednica navodi da je crikvenička plaža za pse 'Podvorska' prva na listi top 5 najboljih plaža za pse na hrvatskoj obali, a ta laskava titula joj je dodijeljena na interaktivnome video portalu Top destinacije – Hrvatska, detaljnome vodiču kroz najbolje hrvatske destinacije.

'Zanimljivo je da je tu odluku 'donio' Columbo, psić pasmine Cavalier King Charles Spaniel, koji ima poseban kutak na navedenoj web stranici te kao ravnopravni putnik svoje kolege često prati na svim putovanjima. Columbo je proputovao tisuće kilometara u potrazi za najboljim psećim destinacijama na hrvatskoj obali pa pruža brojne korisne savjete vlasnicima kućnih ljubimaca', objašnjeno je na stranici Turističke zajednice Crikvenica.

Što je više turističkih sadržaja i za pse to je manje napuštenih životinja u periodu godišnjih odmora

Plaže za pse postaju sve popularnije, pa osim na crikveničkoj plaži, psi se mogu bezbrižno kupati i u Rovinju, Rijeci, Poreču i Opatiji. Ne zaostaju ni dijelovi srednje i južne Dalmacije pa je psima omogućen pristup na plaže na Cresu, Lošinju, u Splitu, na Mljetu, Komiži, Murteru... Prijatelji i vlasnici kućnih ljubimaca prepoznali su otok Rab kao gotovo jedino mjesto u Hrvatskoj gdje uz svaku plažu postoji maleni dio namijenjen boravku i kupanju kućnih ljubimaca.

'Ako želimo razvijati naš turizam, a pritom misliti i na dobrobit životinja, svako turističko mjesto treba misliti i na potrebe takvih turista te udovoljiti svim članovima njihovih obitelji - dakle i psima. Naša obala je velika, a plaža je mnogo te svakako ima dovoljno mjesta za plaže za ljude koji imaju potrebu dovesti i svoje četveronožne prijatelje', smatra Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.
Otvaranje plaža za pse u Udruzi Prijatelji životinja čak smatraju i odličnom preventivom.

'Naglašavamo kako otvoreno podržavamo takve inicijative jer to može posredno smanjiti i broj napuštenih životinja. Ako građani mogu sa svojim psima i na godišnji odmor bez poteškoća, svakako će biti manje napuštenih životinja. Naravno, za napuštanje nema opravdanja, bez obzira na situaciju, no kad je stanje već takvo, može se raditi i na ovakvim vrstama preventive. Također, to može povećati i broj udomljenih životinja. Bolje je da psi budu na plažama sa svojim skrbnicima nego u kavezima skloništa', stav je Prijatelja životinja.


Kontinentala Hrvatska kaska za poželjnim jadranskim trendom

U kontinentalnom dijelu Hrvatske ne razmišlja se o plažama za pse jer je turistička posjećenost daleko manja nego na Jadranu. Ipak, najposjećeniji kontinentalni grad Zagreb godišnje ima nešto manje od milijun gostiju koji ostvare oko 1,5 milijun noćenja. No osim turistima, plaža bi dobro došla i vlasnicima pasa čiji se ljubimci kupaju u maksimirskim jezerima, na Jarunu i Bundeku, uz strahovanje vlasnika od naplate kazne.

'I na Jarunu svakako ima dovoljno mjesta za šetnje i kupanje sa psima, a da se pritom ne smeta drugim plivačima i posjetiteljima. Uvijek se može naći rješenje, samo kada se to želi. Ne možemo zanemariti činjenicu da deseci tisuća građana imaju psa kao člana svoje obitelji i žele da im bude omogućeno ići s njima u javni prijevoz, kafiće, trgovine, pa tako i na kupanje. Moguće je pronaći rješenja koja odgovaraju i onima koji skrbe za pse, kao i građanima bez četveronožnih prijatelja', smatraju Prijatelji životinja.

Kako Slavonija i Baranja postaju sve prihvatljivije turističke destinacije u kojima se želi provesti godišnji odmor, tako u osječkom Azilu koji vodi udruga Pobjeda razmišljaju o otvaranju plaže za pse.

'Nama bi bila prihvatljiva lokacija na lijevoj obali Drave, male niže od 'Želje' , poznatog dijela uz željeznički most gdje se Osječani običavaju kupati za vrijeme ljetnih vrućina. Za sada nismo još uputili zahtjev, tek radimo na tome, a nadamo se podršci gradskih vlasti', kaže Ivana Crnoja, voditeljica Udruge Pobjede, zbog čijeg rada i truda je Osijek prepoznat kao Grad prijatelj pasa

Save