SNIJEG ZATRPAO HRVATSKU

Kamioni uopće ne mogu u Dalmaciju i Primorje!

10.03.2010 u 07:39

Bionic
Reading

Trenutno nema slobodnog smjera za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na relacijama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju i Dalmaciji te obrnuto. Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te mjestimice u Dalmaciji, dok u priobalju puše jaka do orkanska bura, izvijestio je jutros u 7 sati Hrvatski autoklub. Savjetuje se vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme te da, ako je moguće, odgode putovanja

Na Plitvicama jedan metar snijega

U Gospiću je palo više od pola metra novog snijega, a na Plitvičkim Jezerima visina snježnog pokrivača mjestimice je viša od jednog metra. Jak vjetar uzrokuje snježne nanose preko prijevoja Vratnik, Baške Oštarije i Kapela.

Uz ličku magistralu: Plitvice-Gračac u snijegu je zastalo na desetke kamiona i tegljača.

Zbog olujne bure mnoga naselja u podvelebitskom primorju od noćas su bez električne struje. Kako se doznaje u gospićkoj Elektrolici bez struje su potrošači na području Barić Drage, Cesarice i naselja oko Jablanca, te Krivi Put u zaleđu Senja.

Prometna policija ličko-senjske Policijske upravne rano jutros je izvijestila kako je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste Zagreb-Split od Svetog Roka do Posedarja. Promet teče obilazno preko Gračaca i Obrovca ali krajnje otežano i uz česte zastoje.

Trenutno nema slobodnog smjera za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na relacijama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju i Dalmaciji, te obrnuto.

Za sav promet zatvorene su:

- dionice državne ceste D 1, Gračac - Knin i Korenica - Pećane (za ovu dionicu postoji obilazak: Korenica - Bunić - Debelo Brdo - Pećane),

 -  dionica Riječke obilaznice, od Škurinja do Orehovice,

 -  dionica Jadranske magistrale: Senj - Sveta Marija Magdalena (D 8),

 -  državna cesta D 25 Gospić - Karlobag,

 -  dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je za sve (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama), uz obaveznu zimsku opremu, državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27),

 -  i Krčki most.

Samo za osobna vozila otvorene su državne ceste: D 54 Maslenica - Zaton Obrovački te Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Senja.

Na dionici autoceste A 6 Rijeka - Zagreb, od Kikovice do Delnica, zabrana je prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 tona, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnog vjetra.

Na Paškom mostu, autocesti A 7 Orehovica - Sv.Kuzam i državnoj cesti (D 40) čvor Sv. Kuzam - D 8 zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu:

Gorski kotar:

 -  na autocesti A 6, Rijeka - Zagreb, od Kikovice do Bosiljeva,

 -  D 3 na 'staroj' cesti kroz Gorski kotar (dionica Zdihovo - Delnice) te na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama, kao i u zaleđu Novog Vinodolskog (ŽC 5094 Jasenak - Novi Vinodolski).

Lika i Zadarska županija:

D 1 na Ličkoj magistrali, Karlovac - Gračac,

D 23 Kapela - Žuta Lokva - Senj,

D 25 Korenica - Lički Osik,

D 27 Gračac - Obrovac,

D 42 Josipdol - Poljanak,

D 50 Žuta Lokva - Gospić - Gračac,

D 52 Špilnik - Korenica,

D 217 Grabovac - Ličko Petrovo Selo,

D 504 Ličko Petrovo Selo - Prijeboj,

D 522 Udbina - Gornja Ploča,

D 218 GP Užljebić - Donji Lapac - Srb, a dionica Srb - Otrić (D 218) i D 506 Dobroselo - Mazin zatvorene su za sav promet.

Na graničnim prijelazima promet je rijedak.

Zbog loših vremenskih prilika, u prekidu su trajektne linije prema otocima: Pagu, Prizna - Žigljen; Rabu, Jablanac - Mišnjak i Cresu, Brestova - Porozina; te katamaranske: Rijeka - Mali Lošinj, Rijeka - Novalja, Split - Hvar - Vela Luka - Ubli i Split - Vis.