senzori

Kalifornija ulaže u sustav ranog detektiranja potresa

09.07.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Kalifornijski dužnosnici ulažu više od 40 milijuna dolara u sustav ranog upozorenja na potrese koji bi osim uzbune javnosti mogao biti korišten i za automatsko zaustavljanje vlakova i otvaranje vrata vatrogasnih postaja prije samog potresa

Guverner Kalifornije Gavin Newsom objavio je nakon potresa magnitude 7,1 koji je pogodio jug savezne države u petak, kako je postavljeno 70 posto senzora za prepoznavanje potresa.

'Mislim da svi u saveznoj državi trenutno razumiju priliku koja je ispred nas', rekao je Ryan Arba, šef odjela za seizmičke nesreće pri guvernerovom uredu za hitne službe.

Službenici hitne službe pojašnjavaju kako je cilj postaviti sustave upozorenja diljem savezne države do 2021. koji će brinuti za oko 40 milijuna stanovnika Kalifornije.

Potres magnitude 7,1, koji je u petak iznenadio stanovnike Kalifornije, naviknute na potrese, oštetio je plinovode i izazvao više požara u Ridgecrestu, gradiću u pustinji Mojave 200 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa s oko 30 000 stanovnika. Dan prije njega, isto je područje pogodio potres magnitude 6,4.

Potresi su okončali razdoblje relativne odsutnosti potresa u južnoj Kaliforniji te ukazali na važnost razvijanja sustava ranog upozorenja na potrese.

Japan je razvio najnapredniji sustav ranog detektiranja potresa nakon potresa u Kobeu 1995. Oslanja se na više od 4 000 senzora te koristi istu tehnologiju koja se koristi i u Kaliforniji.