POZADINA MISTERIJA

Kakva je to 'vanzemaljska baza' na Mjesecu?

03.02.2014 u 14:33

Bionic
Reading

U siječnju su brojni popularni mediji, kako svjetski tako i lokalni, objavili da su na 'tamnoj strani Mjeseca' snimljena neobična svjetla u formaciji slova V koja bi mogla biti znak za to da su vanzemaljci ondje smjestili svoju bazu ili letjelicu

Savršen pravi kut sastavljen od sedam svijetlih točkica u Mjesečevu krateru u Moskovskom moru otkrio je lovac na paranormalne pojave WowForReel internetskim alatom 'Google Moon' na koordinatama 22° 42'38.46 N i 142° 34'44.52 E. Video materijal koji je objavio na YouTubeu pogledan je više od dva milijuna puta (pogledajte dolje).

Prema spekulacijama Tech and Gadget Newsa, misteriozna svjetla mogla bi pripadati nekoj vanzemaljskoj pisti ili bazi, a Daily Mail je predstavio teoriju o letjelici koja je ondje ostala djelomično prekrivena prašinom.

Catholic Online pak moralizira kako je moguće da je neka drevna inteligentna civilizacija naišla na nas, otpisala nas kao beznadne te konačno napustila promatračnicu koju je izgradila.

O čemu je zapravo riječ?

Kliknite za povećanje

Krenimo od početka. Na videosnimci i na aplikaciji Google Moon lako se može uočiti da se misteriozna svjetla javljaju iznenada, pri određenom velikom povećanju. Prije toga, na malo manjem povećanju nema im ni traga. Osim toga, istovremeno s pojavom sedam svjetala baze slična svjetla počinju nicati na cijeloj površini Mjeseca. Kada bi sva uistinu bila vanzemaljskog podrijetla, bili bismo u velikoj nevolji. Zanimljivo je također da kamera NASA-ine letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter, koja snima u izuzetno visokoj rezoluciji, u istom krateru nije pronašla nikakve tragove ekstraterestrijalne civilizacije, već samo pijesak i kamenje (pogledajte desno).

Stručnjaci za digitalnu fotografiju tvrde da je rješenje misterija relativno jednostavno.

Svijetle točkice zapravo su pojedinačni pikseli slike niske rezolucije koji su jako povećani i filtrirani na takav način da su poprimili oblik mreže. Google koristi različite skupine 'fotografskih pločica' za različita povećanja. Na ovoj snimci vidi se trenutak u kojem prelazi s jedne skupine na drugu. Mada obje vrste za temelj imaju istu sliku, one iz više rezolucije, koje se koriste pri većem zumiranju, funkcioniraju uz određene filtre koji ih čine oštrijima. Na spornoj snimci ti su filtri na granici između svijetlih i tamnih područja stvorili šum koji se manifestirao u obliku svijetlih točkica.

Specifičan oblik u kojem su svjetla raspoređena slijedi sličan svijetli kutni oblik obližnjeg ruba kratera. Na Mjesecu postoje tisuće kratera, a pri ovakvoj rezoluciji Google Moon ima svega nekoliko mogućih konfiguracija za razmještaj točkica. Neke od njih jednostavno imaju pravilniji geometrijski oblik poput crte ili pravog kuta.

Dakle, savršeno razmještena svjetla na površini Mjeseca nisu dokaz postojanja vanzemaljaca, već prije psihološkog fenomena koji je bio dobro poznat još starim majstorima slikarstva poput Leonarda da Vincija: čovjek u mrljama vrlo lako nalazi i prepoznaje objekte koje traži bilo da je riječ o licima ili o vanzemaljskim bazama i letjelicama.