ROTARY KLUB

Kako u tajno društvo s Bandićem i Bolkovićem: Etika, dobra volja i - pozivnica...

19.08.2016 u 20:48

Bionic
Reading

Pismo Romana Bolkovića, suosnivača i glavnog urednika OTV-a, upućeno članovima Rotary kluba Kaptol, čije je dijelove objavio tportal, a koje je razotkrilo način funkcioniranja politike i novinarstva, mnoge je nagnalo da se zapitaju tko su zapravo rotarijanci, koliko ih je u Hrvatskoj, čime se bave i - kako im se pristupa

Podsjetimo, u pismu se Bolković požalio na ponašanje i neke postupke zagrebačkog gradonačelnika i kandidata za premijera Milana Bandića. Osim što razotkriva Bandića, koji od njega traži davanje otkaza novinaru Sanjinu Španoviću, Bolković u pismu razotkriva i sebe pa tako doznajemo da 27 godina protiv Bandića na OTV-u nije rečeno ništa loše, ali i da je za njega pro bono radio tri kampanje…

Tko su, dakle, rotarijanci? Prema podacima s njihovih stranica, povijest im seže u veljaču 1905. godine kada je u Chicagu na inicijativu odvjetnika Paula P. Harrisa osnovan prvi Rotary klub.

Ideja je bila da se na jednom mjestu nalaze stručnjaci iz različitih područja kako bi razmjenjivali ideje, jačali poslovne veze…

Samo 16 godina nakon osnutka već su imali organizacije na šest kontinenata dok Rotary International ima oko 1,2 milijuna članova diljem svijeta.

Zbog aktivnosti kao što je 'PolioPlus', priznata su nevladina udruga međunarodnog značenja od strane UN-a. Rotary Foundation je, pak, neprofitna organizacija financirana isključivo dobrovoljnim prilozima rotarijanaca i prijatelja fundacije koji dijele viziju boljeg svijeta. Do sada su rotarijanci u Rotary Foundation donirali preko dvije milijarde dolara.

Članovi Kluba viđeni su ljudi iz različitih polja djelatnosti; od politike, biznisa, preko kulture pa do sporta…

Prvi Rotary klub u Hrvatskoj osnovan je 1929. u Zagrebu, nakon čega je osnovano još njih nekoliko, od Dubrovnika do Vinkovaca. Početkom Drugog svjetskog rata Klubovi bivaju zabranjeni, a nakon 1945. godine ne obavljaju svoju djelatnost, iako formalne zabrane nije bilo kao u većini zemalja bivšeg komunističkog bloka.

Na inicijativu Ive Husića 1990. ponovno se oformljuje Rotary klub Zagreb, a danas ih u Hrvatskoj djeluje četrdesetak. Sredinom 2011. hrvatski klubovi dobivaju svoj poseban Distrikt 1913, dobivši time dozu neovisnosti unutar te svjetske organizacije.

Od prvotne zamisli do danas, Rotary se mijenjao i osim što se okupljaju radi jačanja i guranja svojih ideja, njihov rad je i humanitarnog karaktera koji se očituje u organizaciji niza akcija u kojima se pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Financiraju se od članarina, sami doniraju novac za projekte, a ostalo daju sponzori. U njihovo društvo ulazi se samo s pozivnicom.

Rotary Kaptol, čiji su Bandić i Bolković članovi, osnovan je 2008. godine, broji 35 članova, predsjednik mu je odvjetnik Mladen Gajski, potpredsjednik Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta, a osim spomenutih, u njemu se nalaze i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc, bivši izdavač propalog '21. stoljeća' Marjan Jurleka, plivač Gordan Kožulj, neurokirurg Josip Paladino

Jedna od posljednjih njihovih akcija bila je u veljači kada su organizirali humanitarni koncert Korak za život. Na stranicama im piše da cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.