NOVA SNAGA

Kako to rade Turci: stranka Gezi rođena iz prosvjeda

19.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prosvjedi koji su eruptirali u Istanbulu u svibnju ove godine zbog zaštite parka Gezi pretvorili su se u nacionalni prodemokratski pokret. Nezadovoljstvo građana turske prijestolnice kanalizirano je u političku snagu: rođena je nova politička stranka od koje se mnogo očekuje, iako su u utrci za vlast prepone postavljene visoko

Gezi je postao sinonim za demokraciju. Za slobodu. Za politički stav i osobnu odgovornost. Za parkove i drveće. Za odvažnost da se kaže 'ne' onima na vlasti. I za to da je moguće vjerovati, nadati se i voljeti što god i kako god želite. Zbog toga je donekle čudesno što se toliko različitih ljudi ujedinilo iza zajedničkog cilja, piše Spiegel Online.

No Gezi je ostao bez 'goriva'. Prosvjedi protiv namjere turske vlade da sravni sa zemljom park Gezi, jednu od posljednjih zelenih površina u centru europskog dijela Istanbula, zbog gradnje trgovačkog centra, stišali su se. U lipnju, tisuće ljude izašle su na ulice, prvo u Istanbulu, a potom i širom zemlje. Danas, prosvjedi su malobrojni i raštrkani.

'Upravo stoga, odlučili smo da moramo napraviti korak naprijed i osnovati stranku', kaže Cem Köksal. Tog 37-godišnjeg dugokosog gitarista pozdravljaju mladi na ulicama istanbulske četvrti Kadiköy. On i njegovi istomišljenici žele biti oporba turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu. Iz sjemena prodemokratskog pokreta žele proizvesti političku snagu.

Köksal i popularni glumac Teoman Kumbaracibasi (26), zajedno sa još 26 osoba, osnivači su stranke Gezi (GZP) - šarene mješavine mladih i starih, ljevičara i konzervativaca, nekvalificiranih radnika i sveučilišnih studenata. Ono što ih ujedinjuje jest nezadovoljstvo Erdoganom i njihovom autoritativnom vladom. U subotu, GZP će otvoriti vrata novim članovima.

'Stotine je onih koji nam se želje pridružiti iako nemaju pojma što mi točno želimo', rekao je Kumbaracibasi. 'Tisuće', ispravlja ga Köksal.

U samo mjesec dana od osnutka, stranka je privukla 31.000 fanova za svojoj stranici na Facebooku. Stranka želi kandidirati članove na parlamentarnim izborima 2015. 'Naš cilj nije biti u oporbi, nego na vlasti', kaže Köksal.

To, naravno, može zvučati kao donkihotovska megalomanija. Mnoge osobe u pokretu Gezi kritične su prema novoj stranci.

'Gezi je bio i ostaje labav pokret koji se ne može oblikovati u stranku', kaže studentica Merve, koja je provela dane prosvjedujući u parku Gezi. Bekir Agadir, šef istanbulske agencije za istraživanje javnog mnijenja Konda, smatra da još nije vrijeme da se govori o 'pravoj alternativi tradicionalnim strankama'.

Utemeljitelji stranke Gezi vjeruju da imaju dobre šanse na izborima. Kažu da Erdogan gubi podršku čak i u ruralnim područjima Turske, poput Anatolije i ostalih političkih uporišta.

Više o toj temi možete pročitati ovdje, a kako pak svira Cem Köksal, možete čuti u videoprilogu.