UMIVANJE BANSKIH DVORA

Kako su Jakovina i Mrsić preživjeli Milanovićev kozmetički tretman

12.06.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Milanovićevi pokušaji da vrati povjerenje u svoju vladu sveli su se tek na formalnu rekonstrukciju, odnosno na smjenu dvojice neuspješnih ministara, Rajka Ostojića i Željka Jovanovića. Spominjalo se da bi trebali odletjeti i ne puno uspješniji ministri poljoprivrede Tihomir Jakovina i rada Mirando Mrsić, ali premijer se u posljednji tren predomislio

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić vjerojatno se zamjerio premijeru i šefu stranke jer je prošloga tjedna glasovao protiv Milanovićeva prijedloga o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a. Sumnjalo se u revanšizam i čišćenje nepodobnih, ali od stranačkih protivnika odletio je samo Rajko Ostojić. Možda je Mrsića spasio predsjednik Ivo Josipović jer mu je bio šef kampanje za Pantovčak i kratko savjetnik za zdravstvo.

Da ne bi bilo očitih sumnji u revanšizam, odbacio je Milanović i ministra koji mu se nikada nije usudio proturječiti - Željka Jovanovića. Do jučer čelni čovjek obrazovanja zbog Milanovića se čak sukobio s cijelim matičnim SDP-om i podupirao izbacivanje Linića iz stranke. No nije trebalo dugo da Jovanović promijeni košulju. Već je sinoć nakon smjene zaokrenuo za 180 stupnjeva i poručio da je 'Slavko velik čovjek koji je dao puno za SDP'. Nada se čak da će ostati prijatelji i da se ne ljuti na njega.

Iako je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina proglašavan najslabijom karikom Kukuriku vlade, pa je sukladno tome trebao biti smijenjen, ništa se nije dogodilo. Milanović je rekao čak da je zadovoljan svim svojim ministrima, pa i onima iz resora koji potpadaju pod gospodarstvo koje nam je, ako netko još ne zna, već šestu godinu u recesiji.

Iskusna novinarka Poslovnog dnevnika iz sektora poljoprivrede Božica Babić misli da je Jakovini fotelja sigurna i da može mirno čekati kraj mandata. 'Neće biti smijenjen odlukom premijera Zorana Milanovića, iako u svom resoru za sada nije napravio ništa konkretno po čemu bi ostao zapamćen kao dobar odnosno uspješan ministar', rekla je Babić.

Smatra da je Jakovinin prvi loš potez bio urušavanje Poljoprivredne komore jer su u vodstvu i odborima dominirali članovi HSS-a. 'U 2012. najavljivao je zemljišnu reformu i stavljanje u godinu dana milijun novih hektara u funkciju, no ni to nije ostvario. Ni u jednom segmentu primarne poljoprivrede nije zabilježen rast proizvodnje, najdramatičnije stanje je u mljekarstvu gdje je proizvodnja u 2013. pala za 100 milijuna kilograma, a ni ova godina ne najavljuje pozitivne pomake, bit će dobro ako se proizvodnja stabilizira na lanjskom rezultatu', upozorava Babić.

Kaže da od dobrih stvari u dosadašnjem dijelu Jakovininog mandata može spomenuti samo projekciju iz 2013. da se uvede međustopa za najvažnije prehrambene artikle. 'Nažalost, tadašnji ministar financija Slavko Linić nije prihvatio tu inicijativu', kaže novinarka Babić.

'Ako premijeru nije smetala afera s apotekom i činjenica da je Jakovinu imenovao za ministra iako je kao porezni obveznik državi dugovao 150 tisuća kuna, kao ni sudska presuda radi kvota za šećer, a za e-poruku Mirele Holy ljestvicu je digao visoko, Jakovina može spokojno čekati kraj mandata', zaključuje Babić i dodaje da poziciju Jakovini eventualno mogu poljuljati istraga koju navodno USKOK provodi zbog kvota za šećer ili kaznena prijava koju je podnijela Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 'Život', zbog neobračunate modulacije u isplati potpora za proizvodnu 2012. godinu.

Niti drugi novinari, izvjestitelji iz Vlade, jučerašnju rekonstrukciju ne vide kao ozbiljnu promjenu, nego tek kao besadržajnu formalnost. Novinar RTL-a Hrvoje Krešić kaže da je sada trebalo mijenjati nešto 'temeljito', a ne tek dva resora čije potencijalne pozitivne promjene ne mogu utjecati na cijelu sliku.

'Da je doveo novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, to također ne bi bila promjena. Da dođe Bill Gates, ne bi se ništa moglo napraviti jer on bez svog resora operativno ne može ništa, a sada nema ni vremena. Za mene je ključna promjena koja bi se morala dogoditi a da bi se govorilo o ozbiljnoj rekonstrukciji Vlade – kompletan gospodarski sektor', rekao je Krešić.

Krešić smatra da ministar rada Mirando Mrsić čak radi dobro svoj posao te da mu je pozicija također čvrsta: 'Koliko sam pratio Mrsićev rad, vidim da je njegov manevarski prostor zadan. Promjene u Zakonu o radu su nužne, oko toga se pregovara, a ideje koje je dosad iznio pokazale su se dobrima. Primjer je zapošljavanje mladih. Ta je mjera u početku bila kritizirana, a kad se zaprijetilo da se ukinuti onda je nastupila drama da se to ne smije dogoditi.'

I novinar Jutarnjeg lista Goran Penić smatra da je dobro što nije smijenjen Mrsić: 'Dojam o osveti bio bi u tom slučaju još izraženiji. (…) Uostalom, Mrsić je ministar koji 'skladišti' nezaposlene koje mu drugi ministri 'pošalju'. Stoga bi prije svega trebalo razmisliti o rekonstrukciji Vlade u ekonomskom dijelu. Samo je pitanje imaju li SDP i HNS ljude za to.'

No kad je u pitanju Jakovina, i Penić ima dojam da je on po mnogima najslabija karika Vlade. 'Nanizao je nekoliko ozbiljnih afera, napustili su ga gotovo svi suradnici, a nije uspio ni srediti glomazni sektor u kojem postoji nekoliko agencija i institucija koje se većinom bave istim poslom. Na kraju krajeva, to je ministar koji nije mogao voditi ni svoju poljoprivrednu ljekarnu, pa se postavlja pitanje koje su uopće bile njegove reference kada ga je Milanović odabrao za tu poziciju.'

Opći je dojam dakle da ovakva rekonstrukcija Vlade neće donijeti nikakve značajne promjene i da su u Vladi u čvrstim foteljama ostali sjediti ministri koji svojim nedjelovanjem čine veliku štetu