ULAGANJA U ZNANOST

Kako su HDZ i Most pogazili obećanje od prije samo četiri mjeseca

10.03.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Unatoč suglasju Domoljubne koalicije i Mosta da će se proračunska izdvajanja za obrazovanje i znanost kontinuirano povećavati - što su ovjekovječili u popisu reformi tijekom pregovora o sastavljanju Vlade - u prijedlogu proračuna za 2016. vlada premijera Tihomira Oreškovića za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predvidjela je čak 158,1 milijun kuna manje nego prošle godine

Podsjetimo, krajem studenog prošle godine, dok je Most pregovarao s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste, objavljen je popis reformi u obrazovanju, znanosti i tehnologiji. Most je tražio da se poveća ulaganje u obrazovanje koje u Hrvatskoj iznosi 4,21 posto BDP-a (europski prosjek je 5,25 posto), uz obrazloženje da je cilj 'promjenom stava da je obrazovanje trošak u stav da je obrazovanje ulaganje i uz uštede ostvarene kroz druge reforme postupno povećavati ulaganje u obrazovanje da bi se dostigao europski prosjek'.

Domoljubna koalicija u potpunosti se složila s tim, navodeći da je njezin cilj da se izdvajanja za obrazovanje i znanost svake godine povećavaju za 0,4 posto BDP-a kako bismo se približili europskom prosjeku.

'Na žalost, posljednjih su se godina izdvajanja u proračunu za obrazovanje umanjivala što je u suprotnosti s usvojenom Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije koja predviđa povećanje proračunskih izdvajanja', bio je stav Domoljubne koalicije prije nepuna četiri mjeseca.

Magareća klupa za Karamarka i Petrova

Da su kojim slučajem danas bili u učionici, umjesto u Banskim dvorima, čelnike vladajuće koalicije Tomislava Karamarka i Božu Petrova trebalo je, kao loše primjere, poslati u magareću klupu, i to nakon što su kilometrima pješačili od kuće do škole. Vlada je, naime, za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom, dok se udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca planira smanjiti sa 75 na 50 posto - izuzetak su učenici iz 'socijalno ranjive skupine' kojima će država i dalje u cijelosti podmirivati troškove prijevoza.

Ministar Predrag Šustar najavio je da će od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom čiji se kriteriji razrađuju. Po njegovu mišljenju, jedinice lokalne samouprave mogle bi nadoknaditi smanjenje subvencija, i to prvenstveno oslanjajući se na EU-fondove. Gradonačelnicima i načelnicima ne preostaje ništa drugo nego briselskoj administraciji objasniti da su u Hrvatskoj siromašni svi učenici, a ne samo oni koje će kao takve pomilovati nova hrvatska vlast.