UZALUDAN POSAO

Kako smo pokušali saznati od MUP-a u kojoj je fazi Schengen

20.05.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Ako je suditi prema glasovima iz MUP-a, teško će Hrvatska predati zahtjev do prvog dana srpnja iduće godine, a kamoli ući u Schengenski prostor bez granica. Prije bismo rekli da nas čeka sudbina Rumunjske i Bugarske, koje ni sedam godina nakon ulaska u EU nisu propuštene u Schengensku zonu

Usklađivanje sa Schengenom zahtijeva mnogo posla koji se nalazi u djelokrugu rada policije. Potrebno je, nabrojimo najvažnije, uskladiti vizni sustav s EU sustavom za vize, uspostaviti policijsku suradnju unutar Europske unije, uspostaviti Schengenski informacijski sustava (SIS-a), ojačati nadzor granice, kao i sustav zaštite osobnih podataka te posebnu pažnju posvetiti migrantima. Koliko smo daleko odmaknuli u procesu prilagodbe kada se premijer Zoran Milanović već otvoreno hvali da ćemo u srpnju iduće godine podnijeti zahtjev za ulaskom u Schengen? Dakle pitali smo policiju što je napravljeno do sada.

No na konkretno pitanje u kojoj se fazi nalaze pripreme u navedenim područjima, iz MUP-a nam navode da se 'pripreme provode'. Dobro da znamo da na poslu rade, ako je netko sumnjao. 'Pripreme se provode na nacionalnoj razini u koordinaciji Odbora za koordinaciju i nadzor Schengenskog instrumenta koji vodi potpredsjednik Vlade RH i ministar, g. Ostojić kao i na međuresornoj ekspertnoj razini nadležnih tijela državne uprave', naveli su nam iz MUP-a u odgovoru za koji im je trebalo tjedan dana.

Dakle, prevedeno s metajezika MUP-a, pripreme se nalaze u fazi koordinacije između različitih resora od kojih jedan vodi ministar Ranko Ostojić.

OK. A u kojim područjima teku pripreme? Iz MUP-a odgovaraju: 'Sva nadležna tijela provode prilagodbe unutar svih segmenata koje uključuje Schengenska pravna stečevina.' Inače bismo mogli pomisliti da nenadležna tijela pripremaju državu za ulazak u Schengen.

Nema veze. Vratimo se mi na granice, jer o čemu je Schengen nego o granicama. Ulaskom u EU, hrvatska granica postala je najduža vanjska granica EU-a, a ulaskom u Schengen, naći će se na udaru brojnih migranata. Kako se pripremamo na tom polju, kupujemo li kamere za noćno snimanje ili pripremamo zapošljavanje novih graničara? Iz MUP-a nam odgovaraju: da su u tijeku su postupci koji će uz korištenje sredstava iz Schengenskog financijskog instrumenta omogućiti nabavku potrebne opreme i dodatnu edukaciju službenika granične policije, kao i provođenje svih ostalih mjera i radnji s ciljem zaštite vanjske granice. U tijeku su postupci, a dokle se došlo u tim postupcima, ni slova.

Dobro, a za zaključak mi recite koje prednosti će građanima Hrvatske donijeti pristupanje schengenskom režimu? 'Sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala unutar država koje su dio schengenskog prostora dodana je vrijednost koja će dati poticaj u razvoju širokog spektra djelatnosti (gospodarskih, znanstvenih i dr.) koje će potencijalno imati pozitivan učinak na državljane tih država i čitavo društvo', navode. Iskreno se nadamo da će se pozitivan učinak, jednom kad odradimo posao, prije svega odraziti i na hrvatski MUP.